Fråga läkarenSköldkörtelnSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstTBE

Fel diagnos: Många med IBS har egentligen endometrios

08 dec, 2016 
Den gynekologiska sjukdomen endometrios verkar hänga ihop med tarmsjukdomen IBS. Nu ska svenska forskare undersöka sambandet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Endometrios ger inte bara mycket svåra smärtor vid  menstruation. Även tarmbesvär som påminner om de vid IBS är vanliga. Bland annat kan kvinnor med endometrios drabbas av diarré eller förstoppning. Därför har många kvinnor med endometrios felaktigt fått diagnosen IBS. Det är inte ovanligt att det tar nio år innan man får rätt diagnos.

Det finns flera teorier om varför de två sjukdomarna hänger ihop och förväxlas med varandra. En är att livmoderslemhinnan vandrar ut i magen och sätter sig kring äggstockarna – men kanske även kring tarmarna – när man har endometrios. Det är det som misstänks orsaka de svåra smärtorna, tillsammans med ärrbildning och sammanväxningar. En annan teori är att sjukdomen ger upphov till en inflammation som sedan sprider sig till tarmarna och ger IBS-symtom. Nu ska forskare vid Skånes universitetssjukhus undersöka kopplingen mellan de två sjukdomarna.

Annons

Precis det här hände Camilla Matzon Matthison:

Camilla, 26: ”Doktorn sa att jag hade ont i själen”

Camilla har endometrios

Läs hennes berättelse: Camilla, 26: ”Doktorn sa att jag hade ont i själen”

 

Det här är endometrios!

De vanligaste symtomen är svåra menssmärtor som värktabletter inte biter på och rikliga, långdragna menstruationer. Den drabbade kan också ha svårt att bli gravid. Symtom som urinträngningar, tarmbesvär och smärta vid samlag är också vanligt.

Läs mer om sjukdomen på Endometriosföreningen

 

Din överkänsliga mage kan vara endometrios

magont bukspottskörteln

Läs också: Din överkänsliga mage kan vara endometrios

Annons