Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Experten: Så bra är KBT-behandling på nätet

12 jun, 2010 
Annons

Jan Bergström, doktor i psykologi, har i sin doktorsavhandling jämfört KBT-behandling i grupp med KBT via internet.

– Vi gjorde bland annat gjort en klinisk studie på 104 patienter med panikångest, som drabbar fyra procent av alla människor. Vi jämförde effekten av KBT-behandling i grupp med KBT via internet, ett självhjälpsprogram där patienten har kontakt med psykolog via e-post, berättar han.

Vad blev resultatet?

– Avhandlingen visar att KBT via internet är lika effektivt som KBT i grupp. Båda fungerade mycket bra, det var ingen skillnad mellan grupp och internet, varken direkt eller efter ett halvår. Det är bra eftersom Socialstyrelsen förordar KBT som första behandling mot ångest och depression. Men det är brist på KBT-psykologer. Internet-KBT kostar mindre än vanlig KBT och man kan få den var man än bor. Stockholms landsting är först i världen att erbjuda KBT på internet.

Hjälper KBT på internet lika bra mot depression?

– Ja, avhandlingen visar att internet-KBT fungerar bra vid lindrig och mellansvår depression, som drabbar runt 15 procent någon gång i livet. Bäst fungerar internet-KBT om den sätts in tidigt. Vid svårare och återkommande depression ger den mindre hjälp.

Av Monika Brannäs

 

Annons