Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerKlimakterietTäta bröst

Experten: Många har kunnat sluta med insulin

29 dec, 2016 
Diabetes kan stoppas med diet.
Det går att bli frisk från diabetes typ 2. Genom att leva på 600 kalorier om dagen i en månad minskar bukfetman och blodsockervärdena normaliseras.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Projekt 600 går ut på att under en månad leva på VLCD-kost, det vill säga very low calorie diet, för att sedan långsamt börja äta medelhavsinspirerad mat.

– Många av de typ 2-diabetiker vi behandlat har antingen lyckats bli av med eller kraftigt minska sitt insulin, säger Johan Friberg, läkare vid Hornstulls vårdcentral i Stockholm, som är en av skaparna av Projekt 600 i Sverige.

Hittills har drygt 25 patienter provat metoden.

– Resultaten har varit lysande. Många patienter har även kunna minskat på sina blodtrycksmediciner. För mig som läkare, som är van vid att förskriva fler och fler läkemedel, känns det fantastiskt att i stället kunna plocka bort mediciner, säger Johan Friberg.

Förutom den genetiska faktorn är övervikt den enskilt största risken att insjukna i diabetes typ 2. Att bli av med bukfetman snabbt är därför en avgörande del av projektet.

– Bukfetma leder till förhöjt blodsocker och högt blodtryck, vilket i sin tur påverkar blodfetterna. Prognosen är dyster för typ 2-diabetiker som inte gör något åt sin övervikt. Risken är stor att de dör i förtid i hjärt-kärlrelaterade sjukdomar. Följer man vår modell minskar risken radikalt, säger Johan Friberg.

Annons

Han poängterar att ingen typ 2-diabetiker bör testa att leva på svältdiet utan att först konsultera sin läkare.

– Metoden passar inte riktigt alla diabetiker, säger han.

Läs också: Frukostvanan som skyddar mot typ 2-diabetes
Det här är Projekt 600

Projektet börjar med en läkarkontroll och därefter inleds VLCD, motsvarande 600 kalorier om dagen i en månad. VLCD, very low calorie diet, är ett samlingsnamn för flera dieter där energiintaget hålls nere radikalt.

En gång i veckan under den första månaden är det invägning på husläkarmottagning, läkarkontroll och även coachning för att klara av att leva på en svältdiet. Deltagarna får även gå en kurs för att lära sig laga medelhavsinspirerad kost.

Källa: typ2.se

Vill du veta mer om Projekt 600? Kontakta [email protected]

Av: Katarina Arnstad Elmblad

Foto: IBL

 

Så minskar du risken för diabetes

Diabetes

Läs också: Så minskar du risken för diabetes

 

Vill du läsa mer om hälsonyheter och medicin? Prenumerera på MåBra:s nyhetsbrev!

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons