Smittan ökar i Stockholm – denna åldersgrupp är värst drabbad

corona tonåringar stockholm

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev
1:32

Efter reklamen: Intervju: Agnes Wold avfärdar den vanligaste myten om hur corona smittar

(1:32)

Smittspridningen av covid-19 har tagit ny fart. De senaste två veckorna har man sett en 18-procentig ökning i landet, meddelade statsepidemiolog Anders Tegnell på gårdagens presskonferens.

– Vi är fortfarande i en fas där vi har en omfattande smittspridning. Det är inte hållbart att ligga på den här nivån en längre tid. Sverige behöver definitivt komma betydligt längre ned i smittspridningen, sa Anders Tegnell.


Fler unga smittade i Stokcholm

I Stockholmsregionen ser man en ännu mer markant ökning – och framför allt bland unga. De senaste fem veckorna har antalet barn med konstaterad covid-19 stigit kraftigt – med i snitt 240 procent.

– Vi har ju en hög smittspridning och en ökande smittspridning i hela regionen. Och när vi tittar på de senaste fem veckorna tillbaka så kan vi se att det har varit bland gymnasieeleverna det ökat mest, säger Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm, till SVT.

Smittspridningen har tredubblats

På en dryg månad har smittspridningen bland ungdomarna i regionen mer än tredubblats. Under vecka 5 konstaterades 303 nya fall per 100 000 invånare mellan 15-19 år. Vecka 10 – veckan efter regionens sportlov – låg siffran på 1 054 nya fall per 100 000 invånare.

– Vi har kontakt med många skolor där man har konstaterade fall av covid-19. Vi rekommenderar för närvarande inte någon ökar generell testning i skolmiljön, men däremot arbetar man nu med smittspårningsvägledning från Folkhälsomyndigheten. I framför allt gymnasieåldern kommer man att provta framför allt flera nära kontakter – det vill säga om man har varit tillsammans med någon covid-19-smittad mer än 15 minuter på två meters avstånd, säger Maria Rotzén Östlund.

Hög spridning bland yngre barn

Även bland yngre barn ökar smittan. I ålderskategorin 0-4 år har smittspridningen stigit med 129 procent mellan vecka 5 och vecka 10. För barn mellan 5 och 9 år ligger ökningen på 245 procent och i åldersgruppen 10-14 år har smittan ökat med 219 procent, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten.

Foto: TT

Redaktionens tips

Anders Tegnells bekymmer: Ordentlig ökning av antalet smittade

Forskning: Sömnbrist ökar risken att smittas av covid-19

Kan man smitta andra med covid-19 efter man fått coronavaccinet?

Dela på: