7 anledningar till att du får blåmärken lättare och oftare än andra

23 aug, 2021 
kvinna som får blåmärken lättare än andra
Får du blåmärken oftare än andra? Hittar du kanske märken på benen utan att komma på en anledning? Här är de vanligaste anledningarna till att vissa får blåmärken lättare än andra.
Annons
Hudläkaren: Så vet du vilka blåmärken som är farliga
Hudläkaren: Så vet du vilka blåmärken som är farliga

Du stöter till en bordskant med benet – och vips har du fått ett blåmärke. Eller kanske hittar du plötsligt blå fläckar på benen utan att veta anledningen till att de hamnat där?

Får du lätt blåmärken – kanske utan anledning?

Att få blåmärken är inte ovanligt, och oftast inte farligt, men om du upplever att du får det allt oftare, och betydligt oftare än andra, så bör du kolla upp om det kan finnas en bakomliggande orsak.

Här är några av de vanligaste anledningarna till att en del får blåmärken lättare än andra.

1 Kvinnor kan få blåmärken lättare än men

Är du kvinna så kan det i sig vara en anledning till att du får blåmärken oftare. Det ska bero på att män vanligtvis har både lite tjockare hud och att de producerar mer kollagen. Mäns blodkärl kan alltså vara mer skyddade än kvinnors.

Annons
Ibland kan de vara tecken på sjukdom...
Recept.se Nyhetsbrev

2 Äldre får ofta lättare blåmärken än yngre

När vi blir äldre blir huden tunnare och en del tappar det fett på kroppen som kan skydda mot blåmärken. Blodkärlen kan bli mer utsatta och blåmärken lättare uppstå.

3 Vitaminbrist kan ge blåmärken lättare

Om vi har vitaminbrist av olika slag så kan det göra att vi får större och tydligare blåmärken. Bland annat kan brist på vitamin C kan göra läkprocessen längre, brist på vitamin K att blåmärken lättare uppstår.

4 Järnbrist kan göra att man lätt får blåmärken

För att kroppen ska kunna producera röda blodkroppar, och ge cellerna syre, behövs bland annat järn. Järnbrist kan därför göra att huden lättare får blåmärken, om cellerna inte syresätts ordentligt.

5 Solskador kan ge blåmärken lättare

Om huden har solskadats kan det i längden leda till att huden blir tunnare och att blodkärlens väggar blir svagare. Det kan ge blåmärken som syns mer och göra att de lättare uppstår.

Annons

6 Läkemedel och kosttillskott kan ge blåmärken lättare

Olika typer av mediciner och kosttillskott kan påverka om man lätt får blåmärken och hur de ser ut. Bland annat kan blodförtunnande mediciner ge större blåmärken.

7 Vissa sjukdomar kan ge blåmärken lättare

Vissa sjukdomar kan göra att man lättare får blåmärken, det kan handla om lever-, blod- eller njursjukdom. Eller autoimmuna sjukdomar.

När ska man uppsöka läkare för blåmärken?

Börjar du få blåmärken lätt utan att veta varför ska du stämma av med läkare. Du ska också söka hjälp om:

  • Du får ont och svullnar kring dina blåmärken.
  • Om dina blåmärken inte läker på 3–4 veckor.
  • Om du får blåmärken där du inte sannolikt skadar dig.
  • Om du får blåmärken i samband med ny medicin.
Vissa av oss får blåmärken för minsta lilla stöt medan andra kan ramla och gå in i hur mycket saker som helst utan att det syns.

Vad kan man göra själv?

Blåmärken är som sagt oftast ofarliga och kan uppstå då och då. Men vill man förebygga dem så gott man kan kan man till exempel tänka på att:

  • Leva hälsosamt. Äta näringsrikt, sova och träna bra.
  • Använda solskydd.

Källor: Livestrong, Vårdguiden Foto: TT

Annons