Svenska barn drabbade av svår sjukdom efter corona

Barn hyperinflammation MIS efter corona

Tidigare i vår rapporterades det om barn som efter att ha haft covid-19 drabbats av ett multi-inflammatoriskt tillstånd som liknade barnsjukdomen Kawasakis sjukdom, vars symtom bland annat är långdragen feber, hudutslag och röda ögon.

Men nu har läkare kommit fram till att det är en ny sjukdom det handlar om, den nya sjukdomen kallas multi-inflammatoriskt syndrom, MIS.

– Det vi ser nu är något nytt, även om det finns flera likheter med Kawasakis sjukdom, säger Jonas F Ludvigsson, barnläkare i Örebro och professor i epidemiologi vid Karolinska institutet, till Svt.

50 barn sjuka i ny covid-sjuka

Han menar att MIS på ett sätt är värre än Kawasaki då det bland annat påverkar hjärtat kraftigare. Och att det är en farlig sjukdom som barn kan bli rejält sjuka av och som kräver behandling.

– Sedan är det ändå så att dödsfall är oerhört sällsynta, säger han.

Cirka 50 svenska misstänkta MIS-fall har rapporterats hittills, av dem har drygt tio fått intensivvård och tre behandling med konstgjord lunga utanför kroppen. Inget barn har avlidit till följd av sjukdomen.

Covid-19 kan vara utlösande faktorn

Att det är just covid-19 som är den utlösande faktorn för hyperinflammationen säger Jonas F Ludvigsson att han känner sig ganska säker på. Även om inte alla barn testats positivt för covid-19. Det tror han snarare kan bero på att inte alla verkar utveckla antikroppar efter en coronainfektion.

Han säger också att så länge inte coronaviruset ökar i spridning igen i höst så kommer troligtvis fallen att minska.

– Jag skulle som förälder inte oroa mig för MIS, säger han till Svt.

Det är framför allt barn runt ett par års ålder som drabbas av multi-inflammatoriskt syndrom.

Foto: TT

LÄS MER:

Vad är kawasakis sjukdom? Kan barn med covid-19 drabbas?

Ny studie: Här är symtomen för långvarig coronasjuka

Corona: Segdragna symtom kan bero på annan sjukdom

Utvald läsning