HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Corona: Segdragna symtom kan bero på annan sjukdom

10 jul, 2020 
Vissa personer med diffusa symtom på covid-19 kan vara oförklarligt sjuka i månader. Nu ska Socialstyrelsen ta reda på om det kan ha andra orsaker än covid-19.
Annons

Vi har läst om dem i tidningar och på sociala medier: Personer som dras med feber, trötthet och andra diffusa symtom i månader efter en coronainfektion. Vissa vittnar om feber varje dag i flera månaders tid, andra om en kraftlöshet som gjort den sängliggande lika länge. Detta trots att coronaviruset inte ens finns kvar i kroppen mer än några veckor.

– Ofta handlar det om personer som inte varit riktigt sjuka men som heller inte blir riktigt friska, säger Thomas Lidén, avdelningschef vid Socialstyrelsen, till MåBra.

Man är inte immun mot andra sjukdomar

Man ska nu, tillsammans med SBU, statens beredning för medicinsk och social utvärdering, titta närmare på varför vissa blir långtidssjuka i oförklarliga symtom efter covid-19. Man ska också titta på varför vissa får symtom som inte är typiska vid covidinfektioner.

– Även om vi befinner oss mitt i en pandemi kan man inte utgå ifrån att alla symtom beror på covid-19. Symtom som orkeslöshet, långvarig feber och dålig kondition kan bero på andra sjukdomar också och orsaken måste bedömas av läkare, säger Thomas Lindén.

Annons

Man kan få likande symtom av många andra infektioner också. Även cancer, hjärtsjukdomar och ME, kroniskt trötthetssyndrom, kan likna covidsymtom. Dessutom har man sett att antalet cancerdiagnoser har gått ner under coronakrisen.Det kan bero på att färre söker vård generellt, men också på att vissa kan förväxla vanliga cancersymtom med covid-19 och därför inte söker vård för den. Antalet personer som söker sjukhusvård för hjärtinfarkt har också minskat drastiskt, inte bara i Sverige utan i hela Europa.

– Det är viktigt att påpeka att den som har haft covid-19 inte är immun mot andra sjukdomar. Därför måste man utesluta att symtomen beror på något annat, säger Thomas Lindén.

Kan behöva vård även efter covid-19

Har man haft feber i en vecka eller känt sig allmänt dålig i flera veckor tycker han att man ska kontakta vården, oavsett om man vet att man redan har haft covid-19 eller om man bara misstänker att man har haft det. Allt för att utesluta att det finns en annan underliggande sjukdom bakom dem.

Annons

Thomas Lindén berättar att det finns flera teorier om vad de segdragna symtomen kan bero på. Bland annat har det skrivits en del om att ångestsyndrom skulle kunna förklara en del av de långdragna symtomen. Andnöd är ett exempel på symtom vid olika ångesttillstånd. Samtidigt kan andnöd vara ångestskapande och det är svårt att veta vad som är hönan eller ägget.

– Det här är något vi kommer att titta på i ett senare skede. Vårt första fokus är att titta på sjukdomsförlopp som inte är typiska vid covid-19.

Den första delrapporten kommer i augusti.

Foto: TT

Läs mer:

Agnes Wold: De här är de två största corona-farorna i sommar

Läkaren: Därför är vissa sjuka väldigt länge i covid-19

Mathilda: Jag har varit sjuk i covid-19 i snart 50 dagar

Annons