9 anledningar att nakensovare är hälsosammare än andra

Därför är det mer hälsosamt att sova naken.

Luftigare, friare och bekvämare – det finns många anledningar till att sova i bara mässingen. Nu har forskare dessutom kommit fram till att människor som föredrar att gå och lägga sig spritt språngande är hälsosammare.

Är du inte helt övertygad? Här är 9 bra anledningar att näcka.

1. Motverkar sömnlöshet

En färsk studie visar att en sänkt kroppstemperatur behövs för att sömnen ska infinna sig naturligt. Kroppen fungerar lite som ett element och avger värme – främst från bålen – och om du då täcker den delen av kroppen med kläder är sannolikheten större för sömnlöshet.

Sover du däremot naken finns det inget som hindrar värmen från att utsöndras och du kommer att somna snabbare.

2. Längre och djupare sömn

Förutom att du somnar fortare bidrar en sval kroppstemperatur till att du lättare når djupsömn och blir kvar där längre.

I en holländsk studie, där försökspersonerna bar termodräkter som sänkte deras temperaturer, blev det extra tydligt hur mycket det påverkade. Resultatet: Försökspersonerna sov mer oavbrutet och djupare under längre perioder.

3. Minskar överflödigt bukfett

Kortisol är en är en hormon som tillverkas av kolesterol och utsöndras vid exempelvis stress – och en lägre kroppstemperatur nattetid hjälper till att sänka kortisolnivån.

Från klockan 22 sänks dessa nivåer till ett minimum för att vid 02-tiden öka. När du inte får tillräckligt med kvalitativ sömn – ofta på grund av en hög kroppstemperatur – vaknar du med hög kortisolnivå, vilket stimulerar din aptit och suget efter skräpmat ökar.

4. Ett gladare kön

Eftersom vaginan är varm och fuktig är den ett perfekt ställe för bakterier och svamp att frodas, om de får chansen. Genom att klä av sig och lufta könet tillåts de nedre regionerna att ”andas” och det förhindrar i sin tur bakterier och obalans att få fäste.

För män är det testiklarna som mår bättre av att luftas och en sval pung är oftast en glad pung. Sover du däremot med tajta kalsonger som håller den varm minskar antalet spermier.

5. Du ser yngre ut

När vi sover triggas tillväxthormoner och melatonin, vilka är kända för att vara de mest vitala anti-age-hormonerna vi har. Ju mer du sover desto mer hormoner producerar kroppen, så precis som vi fastslagit tidigare är en avklädd och sval kropp helt rätt väg att gå.

6. Bättre sexliv

Om du inte sover ensam kan hud mot hud-kontakt boosta oxytocinet i din kropp. Oxytocin är en må bra-hormon som behövs vid orgasm och sexuell mottaglighet. Genom att kasta kläderna tar du också bort hindret mellan dig och din partner, vilket skapar en mer sexuell miljö.

7. Ökad självkänsla

Hur otroligt det än må låta finns det belägg för att din självkänsla ökar ju mer och oftare du är naken.

8. Stadigare blodsocker

En studie publicerad i tidskriften ”Diabetes” nämner att människor som sov i lägre temperaturer – och dessutom nakna – har länkats ihop med förbättrad ämnesomsättning, lägre blodsockernivåer och ett förebyggande skydd mot diabetes typ 2.

Forskare upptäckte att patienter som började sova svalare minskade mängden osunt fett på bara några veckor och även deras övriga hälsa förbättrades.

9. Ökat blodflöde

För den som rör sig mycket i sömnen kan t-shirt, pyjamas och nattlinne tillfälligt strypa blodet från att cirkulera som det ska. Förutom att det kan vara obehagligt är en ökad blodcirkulation till nytta för både hjärtat och musklerna.

Nu när du vet hur det ligger till finns det inte längre någon anledning att klä på sig innan läggdags, så kasta pyjamasen och sov så gott!

BILD: Thinkstock