Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

7 skäl till att du alltid är kissnödig

30 aug, 2016 
kissnödig kvinna
Vi är nog många som känner att vi ofta behöver rusa på toaletten. Vad beror det på? Här är 7 vanliga orsaker.
Annons

Känns det som att du alltid behöver kissa? Den amerikanska urologen Betsy Greenleaf har sammanställt en lista med 7 vanliga orsaker till den brådskande känslan av att ständigt behöva springa på toaletten.

Läs också: Därför har du illaluktande urin

Här är 7 skäl till att du alltid är kissnödig:

1. Din uppfattning om ”alltid” stämmer inte

Vi kissar i snitt cirka 8 gånger om dagen och 1 gång på natten. Beroende på hur mycket vätska vi dricker kan detta sedan variera individuellt. Kanske upplever du att du kissar mer än normalt, fast du egentligen inte gör det? Prova att kartlägga dina toalettbesök för att få en ordentlig koll.

2. Du har en liten blåsa

Precis som vi kan vara både långa och korta till växten kan storleken på vår urinblåsa variera. De flesta klarar av att hålla cirka 4,7 dl vätska, sedan behöver vi kissa. Har du en mindre blåsa går du givetvis på toaletten oftare.

3. Du dricker för lite vatten

Annons

Det kan låta märkligt, men när du dricker för lite blir urinen mer koncentrerad och irriterar därmed din blåsa. Det medför att känslan av kissnödighet blir starkare och du springer oftare på toaletten. Utspädd urin är däremot lättare att hålla längre.

4. Du har en infektion eller njursten

Både en urinvägsinfektion och de små kristallformationer som kallas njursten kan irritera blåsan ordentligt. Det klassiska tecknet på infektion är en brådskande känsla av att behöva kissa, samtidigt som det gör ont. Njursten är ofta sammankopplat med smärta i ryggen eller sidorna.

5. Dina muskler är förslappade

Ju starkare din bäckenbotten är, desto lättare är det att hålla urinen. Du kan enkelt träna upp dina muskler med knipövningar för att slippa ständiga toalettbesök. Detta är särskilt viktigt för kvinnor efter graviditet och förlossning.

6. Din blåsa är överaktiv

Om du kissar oftare än varannan timme räknas din blåsa som överaktiv. Det är ett tillstånd många kvinnor drabbas av när de blir äldre. En bakomliggande orsak kan vara ryggproblem som leder till att kotorna trycker på nerver som gör att blåsan känns full. Vissa mediciner ger även en högre urinproduktion, exempelvis läkemedel mot högt blodtryck och humörhöjande tabletter.

Annons

7. Du har drabbats av diabetes

Stämmer inget av ovanstående in på dig finns risken att du har drabbats av diabetes. Om ditt blodsocker är för högt kan njurarna nämligen inte fungera tillfredsställande, vilket påverkar din urin. Sockret drar mer vatten ur dig och genererar då mer kiss. Problemet är då inte blåsan, utan mängden urin du producerar.

Artikeln publicerades först på allas.se, mer från samma sajt:

Läs också: Därför ska du ALDRIG hålla dig när du är kissnödig!

Läs också: Det här avslöjar färgen på ditt kiss om din hälsa

Läs också: 5 saker som händer när du inte byter trosor varje dag

Källa: Prevention.com

Annons