7 sätt att minska risken för bröstcancer

Detta ska du tänka på för att förhindra bröstcancer.

 

1. Gå ner i vikt

– Det verkar som att viktminskning, oavsett utgångsvikt, ger ett visst skydd. Vi vet att övervikt hos kvinnor efter menopaus ökar risken för bröstcancer något, säger Nils Wilking.

Förklaringen kan vara att östrogen hos kvinnor som slutat menstruera främst bildas i fettvävnad. Överviktiga kvinnor får då högre östrogennivåer vilket ökar risken. Fett runt magen verkar innebära större risk än fett runt höfter och lår.

 

 

2. Rör på dig

Vardagsaktivitet kan troligen påverka insjuknande och återfall i bröstcancer. Det finns klara bevis för att man minskar risken för återfall med hög eller måttlig fysisk aktivitet, säger Nils Wilking.

Forskning visar att risken att drabbas är 30 procent lägre för kvinnor som motionerar regelbundet. En annan studie visar att lätt joggning fyra timmar i veckan minskar risken för bröstcancer för kvinnor efter klimakteriet med mellan 30 och 50 procent.

 

3. Skaffa barn och amma

– Att få barn före 30-årsåldern och amma i över ett år har en viss skyddande effekt. När det gäller aborter finns en diskussion om att en avbruten graviditet där bröstcellerna inte får mogna ut ordentligt kan innebära en risk. Men då skulle samma risk gälla även för missfall. De här faktorerna ska inte överdrivas. Jag tycker inte man ska låta sin familjeplanering styras av eventuell bröstcancerrisk!

 

4. Var försiktig med alkohol

Forskning som pågått i flera länder under lång tid – bland annat vid Karolinska institutet – visar att kvinnor som dricker mycket och regelbundet kan löpa 10–15 procents högre risk för bröstcancer. Det gäller främst hormonrelaterad bröstcancer. Troligen handlar det om att alkoholen ökar nivån av östrogen, eventuellt också att alkohol kan påverka DNA i cellerna.

Nya studier visar också att måttlig till hög alkoholkonsumtion kan öka risken för återfall hos kvinnor med tidigt upptäckt bröstcancer.

Du kan själv minska risken att drabbas av bröstcancer.

Du kan själv minska risken att drabbas av bröstcancer.

5. Värktabletter mot återfall

I en stor amerikansk studie letade man efter en eventuell koppling mellan återfall eller död i bröstcancer och användning av acetylsalicylsyra (ASA), som finns i receptfria värktabletter. Risken för återfall minskade med upp till 60 procent, och risken för död minskade med upp till 70 procent hos de kvinnor som tog ASA två till fem gånger i veckan.

Man tror att ASA påverkar immunförsvaret hos den cancersjuka på ett positivt sätt. Nyligen visades också att ASA tycks kunna strypa blodförsörjningen som får tumörer att växa, säger Nils Wilking.

 

6. Ät rätt

Amerikansk forskning har visat att kvinnor som äter mycket grillat och bränt kött och lite frukt och grönt löper ökad risk för bröstcancer.  Det är både fett och den brända ytan som kan innehålla skadliga ämnen. Råden är att inte äta grillat och hårdstekt kött alltför ofta, och att skära bort feta och brända delar av köttet.

Mycket kostfibrer, omega-3-fettsyror och D-vitamin har föreslagits som skyddande mot bröstcancer. Gurkmeja har i djurförsök visat på en viss effekt.

Men här är bevisen relativt svaga, säger Nils Wilking.

 

7. Fimpa

En del kvinnor kan ha medfödda defekter när det gäller att bryta ner skadliga ämnen. Hos dessa kvinnor kan troligen de giftiga ämnena i tobaksröken påskynda utvecklingen av både bröstcancer och andra tumörer.

 

Av: Susanna Hauffman
Bild: Thinkstock, IBL

 

Redaktionens tips