5 vanliga myter om vatten

Det är tveklöst viktigt att hålla koll på vätskebalansen, speciellt under sommaren när det är varmt och vi svettas mer än vanligt, även om vi inte tränar. Ett enkelt trick att hålla koll på om din kropp är ordentligt återfuktad är att hålla ett öga på urinen, som bör vara ljusgul. Är kisset däremot mörkgult bör du dricka mer, det är ett tecken på uttorkning.

Se ocksåRecept på egen vätskeersättning.

Samtidigt ska du inte gå till överdrift i ditt vätskeintag, inte ens på sommaren. Att dricka för mycket vatten kan vara skadligt, så förhåll dig kritisk till de många hälsoråd som omger just vattendrickande. Här är 5 saker vi ofta hör, men som faktiskt inte stämmer alls.

6 vanliga myter om vatten

1. Vatten sköljer bort gifter från kroppen

Nej, det är faktiskt njurarna som ser till att giftiga ämnen lämnar kroppen.

2. Minst åtta glas om dagen är nödvändigt

Enligt en amerikansk medicinprofessor, Stanley Goldfarb, är detta helt fel eftersom de flesta av oss får i denna mängd via mat och dryck utan att ens tänka på det. Vatten kommer ju inte bara från rena vattenglas utan också från te, sallader och annan mat.

3. Vatten ger fin ansiktshy

Nja… Om du är uttorkad blir huden torr, men att det skulle vara samma sak som att få fin hy i ansiktet av att dricka mycket vatten stämmer inte. Den vätska som du får i dig är ju avsedd för HELA kroppen.

4. Man behöver dricka även om man inte känner sig törstig

Också detta är en myt. Kroppen säger själv ifrån när vi behöver dricka. Däremot får man gärna ta i beaktande saker som varma sommardagar och hårda träningspass, då är det bra att dricka lite extra för att få en stabil vätskenivå i kroppen.

5. Vatten ger energi

Ja, om du blir uttorkad känner du dig trött och håglös och bör dricka för att återställa balansen och piggna till. Men vatten är i övrigt ingen energikälla.

Källa: Expressen
Text: Malin Perlheden
Bild: Shutterstock

Mer från allers.se:

3 grupper som riskerar att bli uttorkade snabbare än andra