Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

5 oskyldiga vanor som kan förkorta ditt liv

15 feb, 2017 
Vanor som kan förkorta livet.
Det är inte bara rökning och fetma som kan få oss att trilla av pinn för tidigt. Här är "oskyldiga" vanor som kan ta dagar eller år från ditt liv.
Annons

Rökning, överdrivet solande, övervikt och alkoholmissbruk är kända faktorer till för tidig död – ihop med många fler.

Men vissa vanor, som många av oss har, kan ha större inverkan på livsspannet än vi tror. Glömmer du till exempel att borsta tänderna ibland?

 

5 vanor som förkortar ditt liv

Du tittat för mycket på tv

Det kan vara svårt att hålla sig från att kasta sig i soffan efter en lång jobbdag, eller gud förbjude – missa sin favoritserie! Men en studie från Department of Public Health vid University of Navarra följde över 13000 college-studenter i drygt åtta år, och fann en länk mellan stillasittande livsstil och för tidig död. Jämfört med de som såg på tv en timme eller mindre om dagen, så var det dubbelt så stor risk att dö för tidigt om man spenderade tre timmar eller mer framför rutan.

Läs också: Stillasittande livsstill dubbelt så farligt som fetma

Du är ensam

Ensamhet är känt för att vara negativt för den psykiska hälsan. Här är till exempel 4 sätt ensamhet kan skada din hälsa. Men det kan även skada dig fysiskt. Forskning som American Association for the Advancement of Science presenterade på sitt årsmöte i Chicago visar hur ensamhet kan leda till en för tidig död. Till exempel återhämtar sig ensamma människor sämre från stress, får lättare högt blodtryck, samt löper större risk för depression och sömnproblem. Över lag var risken för en för tidig död 14 procent högre för ensamma personer än de som lever i en relation eller med sin familj.

Annons

Du går i förtidspension

Att gå i pension tidigare är en dröm för många, och kan låta som en hälsosam idé då arbetsnarkomaner ofta drabbas av stress, oro eller utbrändhet. Men faktum är att det kan vara lika farligt att inte ha någonting att göra, enligt australiska forskare. En studie visade att män som gick i pension tidigt ökade sin risk att dö innan 67 års ålder. För varje år tidigare man går i pension kan kan öka risken att dö för tidigt med 13,4 procent.

Du bor mitt i storstan

Luftföroreningar har blivit så vanligt förekommande att vi börjat acceptera dem, trots att de anses vara en av de största hälsoriskerna i världen. Långvarig utsatthet för föroreningar kan bland annat leda till ökad risk för stroke, hjärtsjukdom, andningsproblem, kroniska lungsjukdomar och vissa typer av cancer. Enligt världshälsoorganisationen WHO var var åttonde död 2012 på grund av luftföroreningar inomhus eller utomhus.

Annons

Läs också: Dålig luft kan ge gravid-diabetes

Du borstar inte tänderna

Att slarva med munhygienen kan verka oskyldigt om något. I värsta fall får du slänga ut lite pengar på att laga ett hål hos tandläkaren nästa gång. Eller? En svensk studie visar att långvarig uppbyggnad av plack kan länkas till förkortad livslängd på grund av cancer. I studien följdes 1390 personer under 24 år, och med hänsyn till andra cancerframkallande vanor kunde man se att de som hann dö under studiens gång (58 personer, varav 35 av cancer) hade mer plack på tänder och tandkött.

Läs också: Friska tänder minskar risken för hjärtsjukdom

Källa: Medical Daily   Foto: Thinkstock

 

Hemligheterna bakom ett långt liv – 12 tips

Hemligheterna bakom ett långt liv

Läs också: Hemligheterna bakom ett långt liv – 12 tips

 

 

Annons