SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Viktcoachen: Så slipper du dina sluta röka-kilon

08 aug, 2017 
Den som slutar röka upplever ofta en ökning i vikt – antagligen för att man ersätter ett beroende med ett annat, nämligen mat eller sötsaker. Men hur ska man göra för att bli av med dessa nya extrakilon?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: Jag är en kvinna på 42 år som kämpar med vikten. För några år sedan slutade jag röka, innan dess hade jag gått ner 10–12 kilo – men nu har jag gått upp allt igen. Nu vill jag bli av med dessa kilon. Jag är ingen

träningsmänniska men älskar promenader och att vandra. 5:2 har även funkat ganska bra. Men nu känns det som att jag kört fast, inget funkar. Jag vill helst bli av med 10 kilo.

/Ann

 

Svar: Hej Ann och grattis till ditt beslut att sluta röka! Där har du gjort en hälsovinst som är större än det som dina kilon ställer till med. Men jag förstår att du vill bli av med det du lagt på dig.

Jag har själv under några veckor provat

att äta lågkolhydratkost och det har fungerat utmärkt. Jag utesluter tillsatt socker, även müsli och andra flingor, bröd, pasta, ris och andra gryn, samt rotfrukter. Min kost består nu huvudsakligen av fisk och skaldjur, kyckling, ägg, kött, grönsaker, frukt och bär och lite nötter.

Annons

Läs också: Hur slutar jag känsloäta? Viktcoachen svarar

En dag kan se ut så här: Frukost: Turkisk yoghurt med bär och kanske några hackade nötter. Lunch: Omelett med skinka och champinjoner. Middag: Lax eller kycklinglårfilé med wokade grönsaker.

Blir jag sugen på kvällen dricker jag te och ibland tuggar jag i mig några jordnötter som jag köper oskalade. Testa gärna min metod, men du kan även slänga in några dagar med halvfasta emellanåt.

Promenera och vandra så mycket du hinner, lägg gärna till stavar för att få bättre effekt. Gå också gärna i kuperad terräng så att du får upp pulsen ibland.

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons