Viktcoachen: Så slipper du dina sluta röka-kilon

Fråga: Jag är en kvinna på 42 år som kämpar med vikten. För några år sedan slutade jag röka, innan dess hade jag gått ner 10–12 kilo – men nu har jag gått upp allt igen. Nu vill jag bli av med dessa kilon. Jag är ingen

träningsmänniska men älskar promenader och att vandra. 5:2 har även funkat ganska bra. Men nu känns det som att jag kört fast, inget funkar. Jag vill helst bli av med 10 kilo.

/Ann

 

Svar: Hej Ann och grattis till ditt beslut att sluta röka! Där har du gjort en hälsovinst som är större än det som dina kilon ställer till med. Men jag förstår att du vill bli av med det du lagt på dig.

Jag har själv under några veckor provat

att äta lågkolhydratkost och det har fungerat utmärkt. Jag utesluter tillsatt socker, även müsli och andra flingor, bröd, pasta, ris och andra gryn, samt rotfrukter. Min kost består nu huvudsakligen av fisk och skaldjur, kyckling, ägg, kött, grönsaker, frukt och bär och lite nötter.

Läs också: Hur slutar jag känsloäta? Viktcoachen svarar

En dag kan se ut så här: Frukost: Turkisk yoghurt med bär och kanske några hackade nötter. Lunch: Omelett med skinka och champinjoner. Middag: Lax eller kycklinglårfilé med wokade grönsaker.

Blir jag sugen på kvällen dricker jag te och ibland tuggar jag i mig några jordnötter som jag köper oskalade. Testa gärna min metod, men du kan även slänga in några dagar med halvfasta emellanåt.

Promenera och vandra så mycket du hinner, lägg gärna till stavar för att få bättre effekt. Gå också gärna i kuperad terräng så att du får upp pulsen ibland.

 

 

Utvald läsning