FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Sätt stopp för inkontinens och urinläckage

10 jul, 2017 
De flesta kvinnor läcker kiss då och då. Läckaget 
kan ha många olika – och ofta tillfälliga – orsaker.
Annons

Visste du att förstoppning kan vara en orsak till att det läcker kiss eftersom det bland annat ökar trycket på blåsan? Eller att du tvättar underlivet med parfymerad tvål, vilket gör urinvägarna irriterade? Även urinvägsinfektioner kan orsaka urinläckage.

– Skillnaden är att man vid urinvägsinfektion för det mesta känner både sveda och trängningar. Men man kan också ha urinvägsinfektion utan sveda, säger Caroline Elmér, specialistläkare i gynekologi på Urogyn i Stockholm.

Det är inte helt ovanligt att man på sommaren drabbas av återkommande urinvägsinfektioner, inte minst för att vi kanske är mer sexuellt aktiva då. Infektionen beror nämligen på att tarmbakterier tar sig upp i urinröret när man har sex. Bad kan också göra så att bakterierna hamnar på fel ställe. De trängningar man får av urinvägsinfektionen kan vara så svåra att kontrollera att man drabbas av inkontinens.

Läs också: Svårt att hålla tätt? Så slipper du besvären

Annons

Utöver det finns det alltså även andra orsaker som får bägaren att rinna över, till exempel att man dricker för mycket vatten. Det mesta av det vi dricker kissar vi ut, bara en bråkdel kommer ut i form av svett. Det normala är att man kissar 4 till 8 gånger per dag.

 

Lätt inkontinens? Testa Wundies:

Läs mer: Köp hem och testa – från MåBras shop

 

Men hur vet man egentligen att man dricker just lagom?

– Mät hur mycket du kissar på ett dygn. Kissar du 12-20 deciliter per dag får du i dig lagom mycket vätska, säger Caroline Elmér.

Har man en tendens att få urinvägsinfektion och läckage ska man vara extra försiktig.

– Då är det dumt att överbelasta blåsan med för mycket dryck.

Läs också: Inkontinens – ALLA kan drabbas

Annons

Neurologiska sjukdomar, till exempel ms och stroke, kan också leda till att man kissar på sig på grund av ökade trängningar. Övervikt kan också öka trycket på blåsan. Men när kommer till ”ren” inkontinens skiljer man främst på två sorter:

– Vi skiljer på dels hostläckage, alltså ansträngningsinkontinens, dels trängningsinkontinens som är ett slags bråttomläckage. Det första går att behandla med knipövningar och operation, det andra kan inte opereras utan behandlas med blåsträning, blåsdämpande mediciner och ibland botox, säger Caroline Elmér.

Både vid tillfälligt läckage och kronisk inkontinens kan livsstilsförändringar minska risken för urinläckage, till exempel att gå ner i vikt om man är överviktig och äta mat som förebygger förstoppning. Andra knep är att dra ner på vätskedrivande drycker som kaffe och te och att blåsträna genom att försöka dra ut på tiden mellan toalettbesöken. ●

AV: Vivvi Alström och Margaretha Eldh   FOTO: Thinkstock

 

Var femte kvinna läcker – trots att de inte fött barn

Läs också: Var femte kvinna läcker – trots att de inte fött barn

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons