SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Nytt läkemedel mot endometrios testas

30 maj, 2017 
AvHelena Sjögren
Just nu testas en ny tablettbehandling för att lindra smärtor i samband med endometrios. Bra med nya verktyg, men ingen revolutionerande behandlingsmetod, säger Matts Olovsson, professor och överläkare vid Akademiska sjukhusets endometrioscentrum, om testresultaten.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Ungefär tio procent av alla som föds med livmoder har endometrios – bara i Sverige är runt 200 000 drabbade. Endometrios innebär att celler som liknar livmoderslemhinna hamnat utanför livmodern. Detta skapar inflammationer som kan leda till smärta.

I dagsläget finns ingen bot mot endometrios, men det finns olika metoder för att lindra symptomen.

Just nu testas en ny tablettbehandling med elagolix för att lindra smärtan. Eftersom endometriosen kan förvärras av östrogen ser läkemedlet till att strypa östrogennivåerna.

Nästan 900 kvinnor med måttliga till svåra bäckensmärtor eller dysmenorré, smärtsamma menstruationer, i USA och Kanada har deltagit i studien – som är sponsrad av läkemedelsföretaget AbbVie. Kvinnorna som deltagit är mellan 18 och 49 år, skriver Dagens Medicin.

Överläkaren: ”Jättebra att vi får fler verktyg”

Enligt de resultat som nyligen publicerats i tidskriften New England Journal of Medicine upplevde drygt 70 procent av kvinnorna som fick höga doser av läkemedlet att de fick minskade smärtor vid mens. Knappt hälften av dem som fick en lägre dos upplevde samma sak. Var femte kvinna som fick sockerpiller i stället för det riktiga läkemedlet kände minskad smärta.

Annons

När det gäller minskade bäckensmärtor upplevde runt hälften av kvinnorna som testade det nya läkemedlet – oavsett om det var i hög eller låg dos – att de fick mindre ont. I placebogruppen var siffran för upplevd minskad smärta runt 37 procent.

Matts Olovsson, professor och överläkare vid Akademiska sjukhusets endometrioscentrum, säger till Dagens Medicin att den höga placeboeffekten är väntad.

– Det är jättebra att vi får fler verktyg för att behandla endometrios eftersom närmare varannan patient med sjukdomen har besvärande smärtor. Men elagolix kommer inte att revolutionera behandlingen – så imponerande är inte resultaten, säger han.

Av Helena Sjögren

 

Läs också:

Endometrios – din överkänsliga mage kan vara nåt annat

Endometrios – 11 vanliga frågor och svar

Endometrios – många får IBS-diagnos istället

Elisabeth hade endometrios: ”Kommandot eller livet”

Endometrios – 7 symtom som du inte ska ignorera

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons