SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

I den här kommunen ska tjejer få gratis mensskydd

22 jan, 2018 
Gymnasieeleverna tyckte att det var orättvist att tjejer måste betala för bindor och tamponger. Nu har Österåkers kommun hört dem och skydden blir gratis!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Efter att en grupp gymnasieelever fått säga sitt inför nu Österåkers kommun en testperiod då tjejer mellan 12-23 år kan hämta ut gratis mensskydd på ungdomsmottagningen i kommunen och två gymnasieskolor i Åkersberga.

Initiativet kommer från kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M) efter ett besök hos en gymnasieklass.

Läs också: Så mycket kostar mensen dig – och det här hade du kunnat göra för pengarna

– Jag besökte en gymnasieskola i kommunen där eleverna hade haft till uppgift att ta fram orättvisor i samhället till mitt besök, både stort och smått. Alla var rörande överens att det var orättvist att tjejer måste betala för mensskydd, säger hon till Expressen.

– Tanken hade aldrig slagit mig. Killar måste väl raka sig, frågade jag – ”Måste de verkligen det?”, svarade de. Det slog mig sedan att det finns ju de tonåringarna som inte får hela sitt studiebidrag, och då är detta en stor utgift.

Annons

Detta är en del av en kommunalsatsning på 700 000-800 000 kronor, som även innebär en extra kuratortjänst på skolorna i Österåkers kommun.

Läs också: De grundade Your Happy Period – för bättre mens

– Egentligen är det ingen kommunal kärnuppgift, men nu handlar det om hur ungdomarna upplever världen. Jag är själv ingen ungdom längre, den här tanken fanns inte när jag växte upp. Men världen förändras och min uppgift är att finnas till för medborgarna, även om de i det här fallet inte är röstberättigade än, säger Michaela Fletcher.

Förhoppningen är att försöket ska bli permanent i småningom.

Källa: Expressen   Foto: IBL

Annons