ANNONSSAMARBETE MED HOLISTIC

Förklimakteriet och klimakteriet – så stöttar du din kropp

15 maj, 2023 
Sofia Carlberg
Har du koll på vad som händer i klimakteriet och hur du bäst stöttar din kropp? Vi har pratat med Sofia Mellström på Holistic som reder ut och tipsar hur vi kan må bättre när vi går igenom hormonförändringar.
Sofia Mellström

Något som det pratas alldeles för lite om är klimakteriet – och kanske var det nyligen som du förstod att det finns något som också kallas förklimakteriet och kan pågå i många år innan du kommer i klimakteriet.

Det som händer när kroppen kliver in i klimakteriet är att produktionen av hormonerna östrogen och progesteron kraftigt minskar och vi lämnar den fertila fasen bakom oss. Som kvinna föds vi med cirka 2 miljoner ägg och när vi når en viss ålder finns det helt enkelt inga ägg kvar. När våra äggstockar som producerar östrogen slår av på takten uteblir ägglossningen och hormonet progesteron slutar att produceras. När dessa hormoner sjunker är det många saker i vår kropp som påverkas.

– Vår hy blir torrare, vi kan få vallningar och svettningar och vi kan känna oss låga och nedstämda. Att humöret påverkas har bland annat att göra med att våra signalsubstanser som serotonin och dopamin sjunker vilket det gör när våra östrogen och progesteron-nivåer minskar, förklarar Sofia Mellström, ubildning- och produktchef på företaget Holistic.

Men redan innan vi hamnar i klimakteriet kan förklimakteriet ha pågått i flera år. När vi kommer i förklimakteriet kan menscykeln plötsligt bli oregelbunden och kanske är blödningarna inte lika rikliga som tidigare eller så blöder man ännu mer. Förklaringen är att östrogenet börjar bli oregelbundet vilket gör att det blir svårare att ägglossa när progesteronet som en följd av detta sjunker.

Symptom på klimakteriet

  • Värmevallningar
  • Nattliga svettningar
  • Vaginal torrhet
  • Humörsvängningar
  • Minskad sexlust
  • Benskörhet
  • Åldrande hud
  • Brist på energi
  • Ledvärk
  • Viktökning
  • Huvudvärk

– När det sker blir det en kraftig obalans mellan östrogen och progesteron och vi kan bli både stingsliga, arga, oroade, ledsna och nedstämda. I klimakteriet är det vanligare att man i stället känner sig låg, nedstämd och omotiverad, säger Sofia Mellström.

Så tar du hand om dig

Det är viktigt att sova ordentligt under klimakteriet och att tillåta kroppen att återhämta sig. Vi klarar alla av stressigare perioder så länge vi ger kroppen chans att ta igen sig. Det är också viktigt att röra på sig, särskilt styrketräning då kvinnor tappar i muskelmassa efter 40. Att äta regelbundet och en kost med bra och balanserade fetter med proteiner och mycket frukt och grönt kommer också hjälpa kroppen så kvinnan kan må så bra som möjligt.

– Många vitaminer och mineraler stöttar i klimakteriet, som till exempel magnesium, zink och vitamin B6 liksom fytoöstrogener, så kallade ämnen från växtriket som påverkar östrogen-nivåerna i kroppen. Magnesium kan ge bättre sömnkvalitet, zink behövs bland annat för hormonell balans och kan ge förbättrade testosteronnivåer hos postmenopausala kvinnor. B6 kopplas bland annat ihop med mindre värmevallningar och mindre oro och nedstämdhet, säger Sofia Mellström.

Nyhet! Femme Paus

Femme Paus

Holistic gör rena och effektiva produkter och har spridit kunskap om holistisk hälsa i över 20 år. Nu har de lanserat den nya produkten Femme Paus för kvinnor i förklimakteriet, klimakteriet och under menopausen. Produkten innehåller vitaminer, mineraler och örter som balanserar och reglerar hormonerna i kroppen.

Femme Paus

  • Vitamin B6 bidrar till att reglera hormonaktiviteten
  • Magnesium bidrar till att minska trötthet och utmattning
  • Zink bidrar till att bibehålla normal benstomme, hud, hår och naglar.
  • Rödklöver- och humleextrakt som stödjer en lugn övergångsålder.

Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, det är viktigt med en balanserad och hälsosam livsstil.

Köp Femme Paus