Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Kan jag bli av med mina fräknar?

05 aug, 2023 
fräknig kvinna
Varför får man fräknar? Finns det någon ökad risk för att fräknarna ska bli hudcancer? Kan man göra något åt fräknar om man inte gillar dem? Doktor Michael Seipel svarar på läsarnas frågor.
Annons

Fråga: Jag är en 55-årig kvinna som har två frågor om huden. Så länge jag kan minnas har jag haft fräknar. Många tycker att det är fint, men inte jag. Jag har trott att de skulle växa bort med åren men så har det inte blivit. Nu undrar jag varför man blir fräknig? Finns det någon ökad risk för att fräknarna ska bli hudcancer? Kan man göra något åt dem?

Min andra fråga gäller ett konstigt födelsemärke som jag har på ryggen. Det ser ut som ett litet stekt ägg med brun gula. En ljusbrun prick i mitten och runt den är huden alldeles vit. Kan det vara något farligt?
/Lis

5 solskyddstips för sommaren från HudläkarpoddenBrand logo
5 solskyddstips för sommaren från Hudläkarpodden

Läkare Michael Seipel svarar: "Fräknar kan blekas med olika metoder"

För att börja med din första fråga så är fräknar, efelider som det heter på fackspråk, fläckvisa ansamlingar av pigment i huden. Storleken på fläckarna brukar variera mellan 2–4 millimeter. När pigmenten utsätts för UV-strålning så mörknar dem och framträder ännu tydligare. Benägenheten att utveckla fräknar är ärftlig och hänger ofta ihop med att man har mer av rödaktigt pigment i hud och hår.

Annons

Själva fräknarna är inte farliga och de utvecklas inte till hudtumörer, men personer med den här hudtypen har en högre risk att utveckla hudcancer. Hos dem som har en ärftlig benägenhet för fräknar utvecklas dessa oftast under barnaåren, före puberteten. Man kan också utveckla fräknar i vuxen ålder, men då är det oftast intensivt solande som ligger bakom.

Michael Seipel

  • Michael Seipel är legitimerad läkare, specialiserad inom anestesi och intensivvård.
  • Han har arbetat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala men också som distriktsläkare och inom företagshälsovården. Utöver det har han en egen mottagning där han inriktar sig på smärtproblematik och smärtlindring.

Fräknar kan inte förebyggas på annat sätt än att man undviker allt för mycket UV-ljus. Den som har känslig hud måste vara extra försiktig. Under alla förhållanden är det viktigt att man inte bränner sig. Man vet i dag att solskyddsmedel har en begränsad effekt och att det finns risk att invaggas i en falsk trygghet. Man måste därför komplettera solskyddsmedel med andra åtgärder.

Man ska undvika att utsätta sig för solen när den är som starkast på dagen, använda skyddande svala kläder och hatt med stora brätten. Njut i skuggan under ett parasoll. Tänk också på att man måste upprepa insmörjningen med solskydd eftersom effekten minskar när man svettas och/eller badar.

Annons

Fräknar kan blekas med olika metoder. En av dessa innebär att man använder ett svagt etsande ämne på huden, så kallad kemisk peeling. Man kan också använda IPL (intensivt pulserande ljus) och laser. Den här typen av behandlingar räknas som kosmetisk hudvård och ersätts inte inom ramen för den allmänna fria sjukvården.

Ljusbrunt födelsemärke med vit hud runt

Så till din andra fråga: Med största sannolikhet är det som du så träffande beskriver en godartad hudförändring som kallas Suttons nevus eller Halo nevus. Nevus är den latinska benämningen för ett födelsemärke. Pigmentbortfallet runt själva nevuset, vilket ger det typiska utseendet med en pigmentfattig randzon, beror på att kroppens immunsystem av någon anledning blivit aktiverat och angripit de pigmentbildande cellerna så att dessa försvinner.

Det är viktigt att man skyddar det pigmentlösa området på samma sätt som beskrivits ovan. Om den pigmentfria zonen plötsligt börjar växa eller bli oregelbunden ska man söka läkare för kontroll. Samma sak gäller om själva nevuset förändras.

Annons

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: Shutterstock/TT

Annons