Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Finns det något vaccin mot vinterkräksjuka?

10 feb, 2023 
En kvinna som mår illa
För några år sedan hade hon vinterkräksjuka och det var riktigt jobbigt. Hon skulle helst vilja undvika att bli så sjuk igen. Nu undrar hon om man kan göra något för att slippa bli smittad? Finns det något vaccin mot vinterkräksjuka? Och är det någon skillnad på magsjuka och vinterkräksjuka? Så här svarar läkaren Michael Seipel.
Annons

Fråga: För ett par år sedan hade vi en besvärlig omgång med vinterkräksjuka i familjen. Det började med att barnbarnen och deras föräldrar var sjuka och sedan spred det sig vidare till oss mor- och farföräldrar. Några av oss hade det riktigt jobbigt. Har hört att man tyvärr inte blir immun.

Nu är vintern på gång och man oroar sig naturligtvis för att åka dit igen. Nu undrar jag om det hänt något senaste åren som gör att man kan undvika att bli smittad? Finns det exempelvis något vaccin? Vad är det förresten för skillnad på det vi kallar magsjuka och vinterkräksjukan? /Mor- och farmor

Så skyddar du dig mot vinterkräksjukanBrand logo
Så skyddar du dig mot vinterkräksjukan

Läkare Michael Seipel svarar: ”Det finns ännu inget vaccin mot vinterkräksjuka men hopp finns”

Inledningsvis måste jag göra dig besviken med att konstatera att det tyvärr inte finns något förebyggande vaccin ännu. Men det finns glädjande nyheter. För inte så länge sedan lyckades man för första gången, i laboratorium, med att odla det virus som orsakar vinterkräksjuka. Detta ger stora förhoppningar om att man så småningom ska lyckas ta fram ett vaccin.

Annons

När det gäller skillnaden på ”magsjuka” och vinterkräksjuka så är magsjuka en allmän benämning på mag- och tarminfektioner vilka orsakas av olika bakterier, virus och parasiter. Vid vinterkräksjuka orsakas infektionen av specifika virus, calicivirus. Smittvägarna och symtomen är annars oftast desamma för både magsjuka och vinterkräksjuka. Smittan kan vara direkt eller indirekt. Med det förstnämnda menas smitta direkt från en infekterad person och den indirekta smittan kommer från infekterat vatten och/eller infekterade livsmedel.

Michael Seipel

  • Michael Seipel är legitimerad läkare, specialiserad inom anestesi och intensivvård.
  • Han har arbetat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala men också som distriktsläkare och inom företagshälsovården och har dessutom en egen mottagning där han inriktar sig. Han driver sedan många år tillbaka en egen mottagning där han inriktat sig på smärtproblematik och smärtlindring.

Vinterkräksjukan, Norwalksjukan, orsakas alltså av specifika virus ur en grupp som med ett gemensamt namn kallas calicivirus. Dessa virus karakteriseras av att de är mycket smittsamma, bara ett fåtal viruspartiklar behövs. Man kan då förstå att risken för smitta är stor eftersom det med varje kräkning eller diarré kommer ut miljontals viruspartiklar.

Annons

Vinterkräksjuka kan förekomma året om men är i Norden vanligast från november till april med en topp januari-mars. Hos oss är vinterkräksjukan en obehaglig, men övergående, sjukdom. I fattiga länder avlider varje år cirka 200 000 barn i den här sjukdomen.

Inkubationstiden är mellan 12–48 timmar. Själva sjukdomsförloppet är ungefär två till tre dygn och man smittar sedan ett par dygn efter tillfrisknandet. Symtomen är diarré, illamående, kräkningar, buksmärtor, huvudvärk, yrsel och feber. Symtomen är mer eller mindre uttalade från person till person. Botande behandling saknas så man får försöka lindra symtomen så gott det går. Det är viktigt att man ersätter den vätska vilken förloras med diarré och kräkningar. Små barn och gamla är känsligare för uttorkning så där måste man vara särskilt observant. Genomgången sjukdom ger tyvärr inte immunitet. Knappt 20 procent av befolkningen har en naturlig immunitet och blir inte sjuka så länge inte nya virusstammar utvecklas. Viruset utsöndras framför allt i avföringen.

Annons

Följande åtgärder är viktiga för att undvika smitta: Mycket god handhygien, tvätta alltid händerna efter toalettbesök och före maten. Använd flytande tvål och pappershandduk. Handsprit har inte så god effekt på den här typen av virus men använd den ändå med tanke på ”allmän smittspridning” i förkylningstider. Den som är sjuk ska naturligtvis inte vara på arbetet, i skolan eller på dagis. Man måste respektera att man smittar i cirka två dygn efter tillfrisknandet. Man är inte ”duktig” om man går tillbaka till sin arbetsplats och smittar sina arbetskamrater, tvärtom!

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din frågan till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: TT

Annons