Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Ska jag ta nappen från min femåring?

11 apr, 2024 
En femårig pojke som sitter i en soffa.
Foto: TT
”Riita” undrar om hon gör fel som låter den femåriga sonen somna med napp. Relationsexperten Maria Jacqueline Bratt ger råd.
Annons

Fråga: Nu kommer jag med en fråga som du kanske tycker är väldigt fånig och oviktig. Men jag har funderat mycket på den och också frågat många i min omgivning. Det är nämligen så att jag har en liten kille som är fem år gammal. Han är en pigg, glad och sprallig liten grabb som fungerar väldigt bra i förskolan. Han har flera kompisar, gillar att både leka aktivt men också att pyssla lugnt. Jag tycker alltså att han fungerar helt perfekt. Han är väldigt gosig med både sin pappa och mig och älskar sin lillasyster som är sju månader gammal.

Det som jag undrar över tycks mest vara ett problem för andra men har egentligen inte varit det för mig. Det är nämligen så att han använder napp när han ska somna. Han har aldrig napp på dagarna, det slutade han med när han var runt två år. Då lade han den helt enkelt själv under kudden på morgonen och sedan frågade han inte efter den mer på dagen. På kvällen tar han fram den och suger på den till han somnat och då ramlar den ut. Han vaknar aldrig, så det är alltså en ganska kort stund totalt sett som han använder sin napp.

Annons

Andra människor tycker att han är alldeles för stor för nappen och att jag ska ta undan den. Men är det verkligen så viktigt? Det är inget fel på hans tänder men ändå sade tandläkaren till honom sist att han borde sluta. Efter det har han sagt att han inte tycker om tandläkaren för hon sade att han måste sluta med nappen. För någon vecka sedan var jag på en tjejmiddag och då pratades det om nappar. Alla tyckte att barn skulle sluta med napp runt tre år och förfasade sig när jag berättade att min femåring fortfarande använde napp. Tycker du att jag gör fel som inte tar nappen ifrån honom? Jag vill gärna höra din åsikt om detta.

/Riita

Farah Abadi om mammarollen: "Det är strikt förbjudet"Brand logo
Farah Abadi om mammarollen: "Det är strikt förbjudet"

Socionomen Maria Jacqueline Bratt svarar: "Prata med honom"

Ja, nappens vara eller icke vara kan verkligen framkalla massa olika åsikter och ställningstaganden. De allra flesta bebisar har ett stort sugbehov och nappen är ett utmärkt sätt att tillfredsställa det. Sedan bli nappen mer till en vana än ett behov. Samtidigt är den många barns stora trygghet och tröst och de flesta barn älskar sin napp. När det gäller napp är det något som föräldrarna kan styra genom att helt enkelt bestämma att barnen ska sluta. När det gäller barn som suger på tummen är det inte lika lätt att styra. Men de allra flesta barn som suger på tummen slutar av sig själva när det är dags. Ibland kan det faktiskt dröja.

Annons

Maria Jacqueline Bratt

  • Maria Jacqueline Bratt är socionom med lång erfarenhet av bland annat konflikthantering och samarbetssamtal.
  • Hon svarar på frågor som rör relationer – oavsett om det handlar om familj, kollegor, släkt eller kärleksrelationer.
  • Vill du läsa fler artiklar av Maria Jacqueline? Klicka här.

Själv har jag en son som inte slutade förrän i nioårsåldern. Han är i dag en fullt fungerande vuxen. Med det sagt, och med risk att få landets alla tandläkare emot mig, så vill jag säga att jag inte är för att man tvunget måste ta nappen ifrån barn vid en viss ålder. Särskilt inte när den används så sparsamt som din sons. Det är skillnad om nappen sitter i dagen i ända, då det förstås inte är bra för barnens tänder eller deras talutveckling. Då är det mest en dålig vana. Men att få sin napp en stund och komma till ro inför natten ser jag inget fel i. Din son har redan visat en gång att han kunde reglera nappen själv under dagtid, så möjligheten är stor att han gör det igen. Du kan prata med honom om hur han tänker och hur han vill göra.

När barnen börjar skolan och blir lite äldre börjar de vilja sova över hos varandra. Då brukar de själva inse att de är för stora för napp. Jag hörde för många år sedan uttrycket: ”Bättre mental hälsa än dental hälsa” vilket jag tyckte var väldigt sunt. Barn kan förstås vänjas av med napp när föräldrarna vill det, en del lättare än andra. Därför tycker jag det är upp till varje familj att själv bestämma hur man vill göra. Jag tycker absolut inte du ska skämmas över din sons sparsamma nappanvändande. Han har garanterat slutat vid femton!

Annons

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: Shutterstock/TT

Annons