Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Han pratar illa om mamman – och jämför dottern med henne

24 apr, 2024 
En liten flicka som sitter på golvet med en arg man i bakgrunden.
Foto: TT
”Ninni” bor tillsammans med en man som har två barn från ett tidigare förhållande. Relationen till barnens mamma är dålig och nu har ”Ninni” lagt märke till att mannen jämför dottern med hans ex. Dottern blir ledsen av det, eftersom hon vet att pappan är arg på mamman. Hur ska ”Ninni” prata med sin sambo om detta? Eller lägger hon sig i för mycket då? Socionomen Maria Jacqueline Bratt reder ut.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Så skiljer du dig bäst för barnenBrand logo
Så skiljer du dig bäst för barnen

Fråga: Jag behöver ha ett råd om hur jag ska göra med min sambo. Vi har varit ihop i drygt två år och flyttade ihop för ett halvår sedan. Han har två barn sedan innan som bor varannan vecka hos oss. Jag har inga barn men vi har pratat om att vi ska skaffa barn tillsammans. Jag arbetar inom socialtjänsten, bland annat med barn och har utbildning kring det. Det har gjort mig uppmärksam på relationer mellan barn och föräldrar.

Jag vet att det kan bli svårt att få ihop en sammansatt familj och att komma in och bli styvförälder. Men än så länge har det gått väldigt bra och jag tycker själv att jag fått en fin relation till hans flickor på åtta och tio år. De är båda väldigt gulliga tjejer men sinsemellan väldigt olika. Den stora tjejen är en kopia av sin mamma både till utseende och personlighet, medan den lilla är mer som sin pappa. Tyvärr har min sambo en jobbig skilsmässa bakom sig där mamman var otrogen och svekfull. De har haft en jobbig tid och han har mycket svårt för mamman till flickorna.

Annons

Och det är här problemet kommer in. Jag har nu märkt, sedan vi börjar bo ihop, att min sambo gör skillnad på flickorna. Han har mycket svårare att överse med den stora flickan när hon gör något han inte gillar. Han kan också klämma ur sig att: ”Du gör/säger/är precis som din mamma.” Till saken hör att han tidigare talade ganska mycket illa om mamman inför barnen men det har jag fått honom att sluta med. Men barnen är förstås väldigt medvetna om att deras pappa inte gillar deras mamma och är arg på henne. Det märks tydligt på hans sätt även om han inte säger det rakt ut.

Jag märker att den stora flickan blir väldigt ledsen när pappan säger så här och att hon går undan. Tycker du att jag ska prata med min sambo om detta eller lägger jag mig i för mycket då? Jag tänker i första hand på flickorna, men vill inte heller att det ska leda till konflikt mellan mig och min sambo. Han är annars en fantastisk man och pappa.

Annons

/Ninni

Socionomen Maria Jacqueline Bratt svarar: "Bland det värsta en förälder kan göra"

Det låter som om din sambo och hans barn har haft en fantastisk tur som fått dig som bonusmamma. Du har väldigt kloka tankar och är uppmärksam på barnens mående. Det är väldigt bra att du redan fått din sambo att sluta prata illa om deras mamma inför dem. Det är nämligen bland det värsta en förälder kan göra.

Men nu har du uppmärksammat ett annat problem som är minst lika illa. Det är naturligtvis helt tokigt att din sambo jämför sin äldsta dotter med mamman som han ogillar och att han dessutom säger det till henne. Jag tror kanske att han inte riktigt förstår hur illa han gör henne och hur detta skadar henne inte bara nu utan även på sikt. Så, ja jag tycker absolut att du ska prata med din sambo och göra honom uppmärksam på detta.

Maria Jacqueline Bratt

 • Maria Jacqueline Bratt är socionom med lång erfarenhet av bland annat konflikthantering och samarbetssamtal.
 • Hon svarar på frågor som rör relationer – oavsett om det handlar om familj, kollegor, släkt eller kärleksrelationer.
 • Vill du läsa fler artiklar av Maria Jacqueline? Klicka här.
Annons

Jag tror inte att han medvetet vill skada sin dotter men det är just det han gör. Därför behöver han förstå hur hans beteende och hans ord skadar henne. Flickan är ju till hälften sin pappa och till hälften sin mamma och när pappan så tydligt visar avsky och missnöje mot mamman så är det som att han visar detsamma mot flickan själv. Jag tycker inte du lägger dig i för mycket utan du är en vuxen som ser ett barn utsättas för något som inte är bra och då är det viktigt att agera.

Du skriver att din sambo är en fantastisk man och pappa, så förhoppningsvis kan han ta detta till sig precis som han gjorde då du påpekade att han inte skulle prata illa om mamman. Beskriv för honom att du ser hur ledsen flickan blir och hur detta skadar henne. Han kanske skulle behöva hjälp att skilja på sina negativa känslor för mamman och att se flickan som en egen individ.

Uppmana honom att söka hjälp om han inte klarar det efter att du påpekat beteendet för honom. Jag hoppas verkligen det ordnar sig.

Annons

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

 • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
 • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
 • Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
 • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
 • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
 • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
 • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
 • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
 • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: Shutterstock/TT

Annons