Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Jag har ont i tårna – kan det vara gikt?

18 sep, 2023 
Närbild på kvinnas fötter
Vår 76-åriga läsare har ont i tårna och misstänker att det kan vara gikt, även om läkaren har avfärdat det. Besvären har blivit värre och hon vänder sig till Michael Seipel om råd.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: Jag är en 76-årig kvinna som har en fråga om gikt. Jag har ont i alla mina tår på höger fot. Det kommer oftast efter att jag har ätit och på natten. Har frågat min husläkare om det kan vara gikt. Han sade att det inte kunde vara gikt för då skulle tårna vara svullna och röda och det är de inte. Jag bad då att få ta ett blodprov för att se om jag har för höga halter urinsyra men det fick jag inte göra.

Min pappa och min syster hade gikt. Mina mediciner är Metformin 500 mg en tablett dagligen för sockret, Mirtazapin 15 mg till natten sedan många år, Diklofenak stolpiller 50 mg tar jag vid behov mot gallbesvär och så Alvedon 500 mg då och då mot värk i höften.

Har haft mina besvär av och till i några år nu men sedan ett halvår tillbaka är det nästan varje dag. Har sunda vanor. Dricker inte alkohol och jag har aldrig rökt. /Karin

Skorna som är sämst för dina fötterBrand logo
Skorna som är sämst för dina fötter

Läkaren Michael Seipel svarar: "Äkta gikt är ett akut anfall med intensiv smärta"

Äkta gikt är ett akut anfall med intensiv smärta, beröringsömhet, rodnad och svullnad av en led. Oftast är det stortåns grundled som drabbas men man kan också få giktanfall i andra leder. Den typiska patienten är en man i övre medelåldern men även kvinnor kan drabbas. Äkta gikt orsakas av att urinsyra fälls ut som kristaller i leden och orsakar en intensiv inflammation i ledhinnan.

Annons

Michael Seipel

 • Michael Seipel är legitimerad läkare, specialiserad inom anestesi och intensivvård.
 • Han har arbetat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala men också som distriktsläkare och inom företagshälsovården. Utöver det har han en egen mottagning där han inriktar sig på smärtproblematik och smärtlindring.

En vanlig orsak till giktanfallet är att halten av urinsyra i kroppen är för hög men gikt kan faktiskt också förekomma hos personer med normala nivåer av urinsyra. Förhöjda halter av urinsyra kan bero på ökad bildning av urinsyra eller att utsöndringen via njurarna är minskad. Ibland båda omständigheterna på samma gång. Det är inte så att alla som har höga halter av urinsyra utvecklar gikt, ärftliga faktorer tros ha betydelse för vem som drabbas. Höga halter av urinsyra kan uppkomma av flera orsaker. Kost och livsstilsfaktorer som proteinrik mat, övervikt och alkohol. Läkemedel som vätskedrivande och vanliga värktabletter med acetylsalicylsyra. Olika sjukdomar vilka ger en nedbrytning av vävnad i kroppen kan också öka halten urinsyra.

Diagnosen äkta gikt är ofta lätt att ställa på de typiska symtomen. Ett blodprov ger ingen säker diagnos eftersom urinsyrahalten i blod ändå kan vara normal. I tveksamma fall är enda sättet att få en säker diagnos att punktera leden med en nål och suga ut ledvätska för undersökning. Den kraftiga inflammationen vid gikt behandlas med inflammationshämmande läkemedel i effektiva doser. Vid upprepade giktanfall måste man alltid utreda de bakomliggande orsakerna och om möjligt åtgärda dessa. Det kan också bli aktuellt med förebyggande läkemedelsbehandling för att sänka urinsyrahalten i kroppen.

Jag håller med din husläkare om att dina symtom inte är helt typiska för äkta gikt. Yttre tecken på den kraftiga inflammationen saknas bland annat. Nu har du ändå uttalade symtom och dessa har dessutom förvärrats. Då måste man gå vidare för att finna en orsak. Har du några andra symtom vilka skulle kunna bidra till att få klarhet? Du har inga yttre tecken på inflammation i tårna men hur är det med din fot i övrigt? Har du några felställningar eller nedsjunkna fotvalv? Hur är det med din diabetes? Har du några komplikationer av den, till exempel störningar av känsel och blodcirkulation? Allt det här är frågor som du ska ta upp med din läkare.

Annons

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

 • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
 • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
 • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
 • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
 • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
 • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
 • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
 • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
 • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
 • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: Shutterstock/TT

Annons