Läkaren: Huvudvärken som gör mest ont av alla kan försvinna
Fråga: För några år sedan drabbades jag av en fruktansvärd huvudvärk som fortsatt att återkomma i attacker. Det är den värsta smärta jag upplevt. Samtidigt rinner det ofta ur ögat och jag blir täppt i näsan. Flera gånger har jag sökt vård på akutmottagning och fått veta att jag har Hortons huvudvärk.
De mediciner jag provat har inte hjälpt särskilt bra mot detta elände. Jag undrar därför om det finns någon ny behandling eller något som i alla fall är på gång i behandlingsväg? Vad beror denna huvudvärk på och ska det verkligen inte finnas någon botande behandling?
/Mikael, 45 år.
Hanna Brännlund
- Hanna Brännlund är legitimerad läkare och en av de experter som regelbundet svarar på medicinska frågor från MåBra:s läsare.
- Hanna är specialist i allmänmedicin och arbetar på en vårdcentral i Sundsvall.
Läkaren Hanna Brännlund svarar: "Gör mest ont av all huvudvärk"
Hortons huvudvärk, numera kallad klusterhuvudvärk, är en intensiv huvudvärk som är känd för att vara den som gör mest ont av alla. Det finns många olika typer av huvudvärk, därför är det viktigt att begära en läkarbedömning så att man kan få rätt diagnos för att kunna erbjudas bra behandling.
Du skriver att du upprepade gånger sökt för din huvudvärk och fått diagnos, men tyvärr ingen fungerande behandling.
Symtom vid klusterhuvudvärk (Hortons huvudvärk)
- Plötslig attack av ensidig huvudvärk.
- Ofta debuterar huvudvärken med en stark smärta bakom eller i ena ögat. Smärtan sprider sig sedan från ögat till tinningen, pannan och käken på samma sida av huvudet. Ibland även mot nacken.
- Smärtan pågår ofta från femton minuter upp till tre timmar och försvinner sedan lika plötsligt som den debuterade.
- Det är ofta svårt att vara stilla på grund av den intensiva smärtan.Samtidig nästäppa, svullet ögonlock, mindre pupill, rinnande ögon och näsa är vanligt.
Klusterhuvudvärk debuterar vanligtvis mellan 20 och 40 års ålder och är en mycket smärtsam huvudvärk. Med åldern brukar den ofta bli mindre besvärlig och går oftast över efter 65-årsåldern.
Sjukdomen är relativt ovanlig och drabbar knappt en promille av befolkningen. Majoriteten av de drabbade är män.
Sjukdomen kallas klusterhuvudvärk då den ofta följer ett visst tidsmönster med anhopade korta huvudvärksanfall. Ofta flera gånger per dygn i några veckor till månader och sedan symtomfrihet i flera månader, ibland i flera år.
Behandling vid klusterhuvudvärk (Hortons huvudvärk)
- Förstahandsalternativet är ett läkemedel som används vid migrän och kan ges som nässpray eller injektion.
- Vid fler än två anfall per dygn kan behandling med syrgas ges som ofta ger smärtlindring inom 30 minuter.Förebyggande behandling för att minska frekvensen av anfall rekommenderas vid fler än två attacker per dygn och en förväntad klusterperiod på mer än två veckor.
Orsaken till denna huvudvärk är okänd. Men det finns en teori om att det finns en koppling till en störning i hypotalamus, som reglerar sömn, dygnsrytm och smärta, på grund av anfallens rytmik.
Det är viktigt att diagnosen ställs efter en läkarundersökning och utredning där andra orsaker till symtomen är uteslutna. Ofta rekommenderas en remiss till neurologspecialist för bedömning och behandling vid misstanke om klusterhuvudvärk.
Så i ditt fall där du beskriver återkommande besvär med attacker av huvudvärk och symtom som låter som misstänkt klusterhuvudvärk så är det rekommenderat att du får en remiss till neurologspecialist för utredning och behandlingsförslag. Kontakta din vårdcentral för diskussion kring remiss till neurologmottagning.
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din frågan till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
- Ulrika Sjöberg, aukt. sexolog, legitimerad barnmorska, KBT/ ACT terapeut steg - 1 och parterapeut. Driver online mottagningen Actig.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.
Foto: Shutterstock/TT