Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Är de kliande utslagen soleksem?

25 maj, 2024 
En kvinna som bränt sig i solen.
Foto: TT
”Lotten” har bränt sig i solen och nu har hon problem med klåda. Är det soleksem eller värmeutslag? Och vad kan hon göra för att lindra klådan? Läkaren Christina Lundell reder ut.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 solskyddstips för sommaren från HudläkarpoddenBrand logo
5 solskyddstips för sommaren från Hudläkarpodden

Fråga: Jag var utomlands i vintras och råkade bränna mig ordentligt på bröstet en dag när det blåste mycket och solen inte kändes så stark. Jag fick små röda kliande prickar som jag smörjde med oparfymerad hudkräm. Nu i vår har jag märkt att jag är extra känslig på bröstet och har flera gånger fått små kliande utslag på samma ställe. Är det soleksem eller värmeutslag?

Jag smörjer mig med hög solskyddsfaktor och försöker vara i skuggan, men jag älskar att arbeta i trädgården och vill ju inte gärna sitta inne härliga vårdagar. Vad kan jag göra för att skydda området? Och finns det något som lindrar klådan?

/Lotten

Läkaren Christina Lundell svarar: "Skydda med kläder"

Det är så lätt hänt de där dagarna med lite moln på himlen och en härlig bris att man hoppar över den andra insmörjningen av solskydd, stannar ute lite längre än vad huden brukar klara av och låter bli att ta på sig den långärmade linneskjortan. Tyvärr straffar det sig nästan varje gång.

Annons

Christina Lundell

 • Christina Lundell är legitimerad läkare som svarar på medicinska frågor från våra läsare.
 • Vid sidan av sitt vanliga arbete som ST-läkare i allmänmedicin på en vårdcentral i Bromma forskar Christina om kvinnohälsa vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Eftersom vi som drabbas har haft samma pigment hela livet är semesterbrännskadan sällan en enskild händelse utan något som upprepas gång på gång.

Det är inte så sannolikt att soleksem skulle dröja sig kvar i många månader. Om man hamnar i en klådspiral och går och småkliar sig kan irritationen fortsätta längre, men det låter inte så i ditt fall.

Du kan fundera över om du har blivit allergisk mot din hudkräm om besvären kommer efter att du smörjer in dig, prova i så fall att byta. Men har du utslag på solutsatt hud som inte vill gå bort är det smart att få dem kollade. Hittar man förändringar tidigt går de att behandla.

Mitt råd är att du ska be någon kunnig person att titta på din bröstkorg och göra en bedömning av om man behöver utreda dem vidare. Om du får hudförändringarna bedömda som eksem kan du prova med egenvårdsråd: att använda en receptfri kortisonkräm ett par veckor för att se om det lindrar och lugnar huden.

Annons

Och hur det än är med ditt skinn: självklart ska du vistas i din trädgård. Täckande klädsel är det som skyddar bäst, solhatt är också bra och kanske är det skönast att påta i jorden när inte solen står som allra högst?

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

 • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
 • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
 • Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
 • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
 • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
 • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
 • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
 • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
 • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: TT/Shutterstock

Annons