Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Jag står inte ut – vad kan jag göra för att lindra min tinnitus?

21 okt, 2023 
Kvinna som håller handen för sitt öra
Ylva har tinnitus sen några år tillbaka, men nu har tjutandet i öronen blivit allt värre och det påverkar hennes humör. Hanna Brännlund, specialist i allmämmedicin, ger råd.
Annons

Fråga: Jag är en gammal skolkock på 71 år som har tinnitus sedan några år tillbaka. Det är ett tjutande ljud och tidigare har jag inte störts så mycket av det, främst har det varit besvärande när jag ska somna eller när jag vaknar på natten, men på sistone tycker jag att det har blivit värre. Nu hör jag tjutet även när jag är vaken och i gång.

Jag tycker detta är riktigt jobbigt och stressande, och jag märker att mitt humör är sämre. Jag har inte ont i öronen, men har återkommande smärta i rygg och nacke. Ibland tar jag två värktabletter för att lindra värken. Har också börjat ta en insomningstablett ibland när jag har haft problem med sömnen flera dagar i rad.

Tidigare har jag fått höra att det inte finns så mycket att göra åt pipet, det enda jag gör är att undvika höga ljud. Har du några råd till mig? Finns det några nya hjälpmedel eller behandlingar? Jag börjar bli ordentligt trött på det här och orkar inte ta mig för saker i samma utsträckning nu för tiden. /Ylva

Annons

Läkaren Hanna Brännlund svarar: "Vanligt problem"

Hanna Brännlund

  • Hanna Brännlund är legitimerad läkare och en av de experter som regelbundet svarar på medicinska frågor från MåBra:s läsare.
  • Hanna är specialist i allmänmedicin och arbetar på en vårdcentral i Sundsvall.

Besvärligt för dig att din tinnitus försämrats, men bra att du kollar upp om det finns hjälp att få, vilket det i många fall gör.

Tinnitus är tyvärr ett vanligt problem och kan uppstå i alla åldrar men blir vanligare med stigande ålder. Det innebär att man hör ett besvärande ljud i öronen och hur det låter varierar och skiljer sig från person till person. Vissa upplever ett tjutande ljud medan andra upplever susande, pysande, metalliskt eller brummande ljud. Styrkan på ljudet kan variera från svagt bakgrundsljud till ett högt ljud som låter mer än yttre ljud i omgivningen.

Läkarens råd: Egenvård vid tinnitus

  • Undvik höga ljud och buller. Använd hörselskydd.
  • Minska stress och prioritera tid för återhämtning och avslappning.
  • Behandla muskelspänningar i nacke, axlar och käkar. Motionera regelbundet.
  • Om du störs av tinnitus i tyst miljö, ha på radio eller annat behagligt bakgrundsljud.
  • Använd hörhjälpmedel om du behöver det.

En av de vanligaste orsakerna till tinnitus är bullerskador, att du blivit utsatt för höga ljud. En annan vanlig orsak är hörselnedsättning som kommer med stigande ålder, det vill säga åldersnedsättning. Det finns också vissa läkemedel och öronsjukdomar som kan ge besvär med tinnitus. Vanlig orsak till försämring av tinnitus är spänningstillstånd i nacke, axlar och käkleder. Eftersom du skriver att du har besvär med smärta i rygg och nacke så är det en god idé att fundera om det kan hänga ihop med försämringen av din tinnitus.

Annons

Jag skulle rekommendera dig att ta kontakt med din husläkare/vårdcentral för en bedömning och hjälp att se över din aktuella situation och utesluta orsaker som medicinbiverkan eller andra bakomliggande sjukdomar som orsak till försämringen av din tinnitus. Kanske ska ett hörseltest göras för att se om du drabbats av en hörselnedsättning. I så fall kan hörapparater kan vara en bra åtgärd för att minska besvären med tinnitus samt förbättra hörseln. Kanske är det en god idé att du träffar en fysioterapeut för hjälp med smärtan i rygg och nacke och få hjälp att komma i gång med träning.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: TT/Shutterstock

Annons