Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Ska jag och min fru skaffa barn med våra vänner?

26 sep, 2023 
Två kvinnor ler mot en bebis som ligger ner
"Fia" och hennes fru funderar på att skaffa barn med deras två vänner. Kan vi alla fyra vara vårdnadshavare till barnet? frågar hon socionomen Maria Jacqueline Bratt.
Annons

Fråga: Jag har lite annorlunda frågor som jag hoppas du kan svara på. Det är så att jag är gift med en annan tjej och vi vill nu gärna ha barn tillsammans. Eftersom jag är den äldsta av oss har vi bestämt att jag ska bära detta barn så kan min fru bära vårt andra barn. Vi har två killar som är våra nära vänner som också är gifta och de vill gärna ha detta barn tillsammans med oss. Då kommer vi alltså att bli fyra föräldrar till barnet och det är därför jag har en del frågor.

Kan vi allihop bli vårdnadshavare för barnet eller vem blir det? Vad har de andra i så fall för rättigheter och skyldigheter. Både jag och min fru kommer från skilsmässofamiljer och båda har dåliga erfarenheter av bråkande föräldrar. Därför är vi såklart oroliga för vad som händer om någon av oss eller båda våra par splittras i framtiden. Hur blir det för barnet då och var kommer barnet att bo? Barn bor ju ofta varannan vecka, men kan barnet då bo hos respektive föräldrar en vecka i taget, det vill säga var fjärde vecka? Det låter lite märkligt.

Det här är ofrivillig barnlöshetBrand logo
Det här är ofrivillig barnlöshet

Tror du det är bättre om jag och min fru skaffar ett barn själva? Vad skulle det göra för skillnad? Vi tycker det är jättesvårt att bestämma om detta men vill såklart ha bra information innan vi beslutar hur vi ska göra. Om vi skaffar barnet med våra manliga vänner så kommer en av dem att vara biologisk pappa. Har han mer rätt till barnet än hans partner? Det paret är också gifta. Spelar det någon roll? Som du märker har vi många frågor och jag hoppas du kan hjälpa oss att reda ut detta. /Fia

Annons

Socionomen Maria Jacqueline Bratt svarar: "Ett barn kan bara ha två vårdnadshavare"

Visst ska jag hjälpa dig att reda ut hur det kan bli i en sådan här situation som inte är helt vanlig. Många lagar kring föräldraskap har ändrats de senaste åren för att passa in i vårt förändrade samhälle där allt fler homosexuella par får barn på olika sätt. Det första jag vill reda ut är att ett barn bara kan ha två vårdnadshavare. Det innebär att antingen blir det du och din fru som blir vårdnadshavare till barnet, eller du och den biologiska pappan.

Maria Jacqueline Bratt

  • Maria Jacqueline Bratt är socionom med lång erfarenhet av bland annat konflikthantering och samarbetssamtal.
  • Hon svarar på frågor som rör relationer – oavsett om det handlar om familj, kollegor, släkt eller kärleksrelationer.
  • Vill du läsa fler artiklar av Maria Jacqueline? Klicka här.

Eftersom du och din fru är gifta så kommer det fungera likadant som det gör när ett heterosexuellt par får barn, nämligen att barnet automatiskt får dessa som vårdnadshavare vid födseln. Föräldrar, oavsett kön, som inte är gifta med varandra, måste däremot registrera den andra föräldern till skatteverket, antingen direkt eller via familjerätten. I ert fall kommer barnet att registreras på dig och din fru om ni inte aktivt meddelar familjerätten vem som är biologisk pappa. Observera att ni har skyldighet att göra det om ni utför en heminsemination.

Annons

Det är också så att det bara är barnets vårdnadshavare som har juridiska skyldigheter och rättigheter till barnet. Det gäller till exempel umgänget vid en skilsmässa och skyldighet att betala underhåll och att i övrigt försörja barnet. Om ni fyra skulle separera så kan det förstås uppstå stora problem om ni blir oense kring barnet.

Det låter helt orimligt att barnet ska bo var fjärde vecka hos er, samtidigt som barnet förstås har behov av att träffa dem som står dem nära. Men det är bara vårdnadshavarna som har juridisk rätt till umgänge och boende. Så länge alla fyra är överens är det inga problem att dela föräldraskapet, det är först om ni alla fyra blir oense som stora problem kan uppstå. Denna situation finns inte heller reglerad i lag. Visserligen kan en bonusförälder, eller till exempel mor-eller farförälder, som barnet ha en nära relation till i vissa fall ha rätt till umgänge. Men de kan inte själva begära det i domstolen utan det måste socialtjänsten göra om de finner anledning till det. Det är krångligt och inte så vanligt med ett sådant umgänge mot vårdnadshavarens vilja. Lagen utgår alltid från barnets bästa.

Sammantaget kan det vara enklare om du och din fru får ett barn som ”bara” blir ert, det vill säga genom insemination genom svensk sjukvård. Vill du veta mer tycker jag du ska vända dig till familjerätten i er kommun som kan hjälpa er med mer information.

Annons

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: Shutterstock/TT

Annons