Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Gikt: Läkemedlet förstör mitt liv – finns det några alternativ?

01 nov, 2023 
Kvinna med svullnad och smärta i fingret, gikt.
Birgitta har drabbats av giktanfall i två fingrar och fått läkemedlet Allopurinol, som ger henne svåra biverkningar. Läkare Michael Seipel berättar mer om gikt och ger råd.
Annons

Fråga: Är en kvinna på 80 år som på senare tid fått giktanfall i ett finger på varje hand. Det var mycket smärtsamt, botades inte helt men blev uthärdligt. Något som inte är uthärdligt är medicinen Allopurinol som jag tar 100 mg på morgonen och kvällen mot hög urinsyra.

Jag har fått biverkningar i form av svullnad, små blåsor och sveda innanför läpparna. Att äta och borsta tänderna är tortyr. På vårdcentralen säger läkaren att det inte finns några alternativ. Jag vill inte att mitt fortsatta liv ska vara så här plågsamt. Slutar jag med Allopurinol kommer gikten tillbaka. /Birgitta

Det här är den nya diagnosen långvarig smärtaBrand logo
Det här är den nya diagnosen långvarig smärta

Läkare Michael Seipel svarar: "Stomatit är en känd biverkan – andra läkemedel finns"

Äkta gikt är ett akut anfall med intensiv smärta, uttalad beröringsömhet, rodnad och svullnad av en led. Oftast är det stortåns grundled som drabbas men man kan också få giktanfall i andra leder. Den typiska patienten är en man i övre medelåldern men även kvinnor kan drabbas.

Annons

Tillståndet beror på att urinsyra fälls ut som kristaller i leden och orsakar en intensiv inflammation i ledhinnan. En vanlig anledning till giktanfallet är att halten av urinsyra i kroppen är för hög men gikt kan faktiskt också förekomma hos personer med normala nivåer av urinsyra. Förhöjda halter av urinsyra kan bero på ökad bildning av urinsyra eller på en minskad utsöndring, ibland ligger båda omständigheterna bakom.

Michael Seipel

  • Michael Seipel är legitimerad läkare, specialiserad inom anestesi och intensivvård.
  • Han har arbetat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala men också som distriktsläkare och inom företagshälsovården. Utöver det har han en egen mottagning där han inriktar sig på smärtproblematik och smärtlindring.

Urinsyra bildas när ämnen som heter puriner bryts ned i kroppen. Det är inte så att alla som har höga halter av urinsyra utvecklar gikt. Ärftliga faktorer tros ha betydelse i sammanhanget. Höga halter av urinsyra kan uppstå av flera skäl. Livsstilsfaktorer och kost som till exempel övervikt, alkohol och purinrik mat som inälvsmat kan spela in. Även läkemedel som vätskedrivande och vanliga värktabletter med acetylsalicylsyra kan påverka. Olika sjukdomar som ger en vävnadsnedbrytning i kroppen kan också öka halten urinsyra.

Annons

Diagnosen äkta gikt är ofta lätt att ställa utifrån de typiska symtomen. Ett blodprov ger ingen säker diagnos eftersom urinsyrahalten i blodet ändå kan vara normal. I tveksamma fall är det enda sättet att få en säker diagnos på att punktera leden med en fin nål och suga ut ledvätska för undersökning. Bilddiagnos med ultraljud eller en speciell typ av datortomografi kan också bli aktuellt i osäkra fall.

Den kraftiga akuta inflammationen vid gikt behandlas med inflammationshämmande läkemedel i effektiva doser. Man använder både vanliga så kallade NSAID-läkemedel och kortison. Ibland ges injektioner med kortison i de drabbade lederna.

Vid upprepade giktanfall måste man alltid utreda de bakomliggande orsakerna och om möjligt åtgärda dessa. Det kan också bli aktuellt med förebyggande läkemedelsbehandling för att sänka urinsyrahalten i kroppen. I det sammanhanget är Allopurinol ett förstahandsval.

Annons

I de fall där Allopurinol inte är lämpligt, eller inte tolereras av patienten, finns andra alternativ som till exempel Probenecid/Probecid eller Febuxostat. Dina besvär från munhålan, stomatit, är en känd men lite ovanlig biverkan av Allopurinol. Men det finns alltså andra läkemedel som en läkare kan överväga.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: Shutterstock/TT

Annons