Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Min kille har barn sen tidigare – kan jag be honom flytta hit?

31 maj, 2023 
par oense
Läsaren och hennes kille bor i olika städer och vill flytta ihop. Men vilken stad ska de bo i? Relationsexperten Maria Jacqueline Bratt ger sina synpunkter på parets dilemma.
Annons

Fråga: Jag och min kille har varit ihop i snart två år men bor i olika städer. Det tar ungefär en och en halv timme att köra emellan så vi ses mest på helgerna.

Nu känner vi båda att vi gärna vill flytta ihop och kunna leva ett mer vanligt liv och gå vidare i vår relation. MEN vi kan inte komma överens om var vi ska bo. Jag vill att han ska flytta hit till min stad och han vill att jag flyttar till honom. Vi tycker båda att vi har de bästa argumenten och anledningarna. När det gäller att få ett nytt arbete så är det nog ungefär lika lätt för oss båda att få nytt arbete. Vilket förstås är viktigt. När det sedan gäller att hitta lägenhet så är det nog samma med det. Ungefär lika alltså! Däremot så har jag mycket släkt omkring mig medan min killes släkt bor i en annan del av landet. Därför tycker jag att det är till min fördel.

Olika syn på städning? 6 tips för att hantera att bo tillsammansBrand logo
Olika syn på städning? 6 tips för att hantera att bo tillsammans

Min kille har en son som är fem år och bor hos honom på heltid. Mamman är sjuk, så sonen träffar henne bara varannan helg och ibland inte ens det. Han går på förskola men har ännu inte så många vänner utanför den. Även om de skulle flytta hit så skulle ju pojken kunna träffa sin mamma lika mycket så därför tycker jag inte att det är någon större anledning att han inte ska kunna flytta hit. Men min kille är orolig över att det ska bli svårt för hans son att byta förskola och säger att det funkar så bra nu. En annan sak är att jag har ett stort socialt umgänge med många vänner medan min kille inte har på samma sätt. Han flyttade till den staden på grund av att han träffade mamman. Det är alltså inte hans födelsestad medan jag har bott här i hela mitt liv. Jag tycker det vore bra med en utomståendes synpunkter på vårt dilemma. Tacksam för svar! /Dilemma

Annons

Socionomen Maria Jacqueline Bratt svarar: "Många faktorer att ta hänsyn till"

Jag förstår att detta är ett dilemma för er för det finns många faktorer att ta hänsyn till när man ska flytta. Du har själv radat upp en del och det viktiga med jobb och bostad verkar inte vara något problem. En annan av de viktigaste sakerna tycker jag är hur en flytt kommer att påverka eventuella barn man har i familjen. Dels i förhållande till en annan förälder, men också när det gäller kamrater, förskola och skola. Ofta är barn väldigt anpassningsbara men det finns också barn som har det väldigt svårt med förändringar och där en flytt kan skapa stor oro. Du skriver ingenting om just det när det gäller din killes son, så kanske har han inte några speciella behov när det gäller det.

Maria Jacqueline Bratt

  • Maria Jacqueline Bratt är socionom med lång erfarenhet av bland annat konflikthantering och samarbetssamtal.
  • Hon svarar på frågor som rör relationer – oavsett om det handlar om familj, kollegor, släkt eller kärleksrelationer.
  • Vill du läsa fler artiklar av Maria Jacqueline? Klicka här.
Annons

Eftersom han är fem år gammal nu så är det snart dags för honom att börja förskoleklass. Då blir det en naturlig brytning från förskolan och barnens grupp brukar lösas upp och omformas. Likaså blir det nya pedagoger och en ny miljö. Det gör att pojken snart står inför en stor förändring oavsett var ni bor, så OM ni väljer att flytta till din hemort så rekommenderar jag att ni i så fall planerar att göra det i samband med att han ska börja i förskoleklass.

Det är inte ovanligt att barn flyttar och det brukar för det mesta fungera bra efter en viss omställningsperiod. Särskilt när de är yngre och hem och föräldrar fortfarande betyder mest. I takt med att barnen blir äldre skapar de sig fler kontakter utanför hemmet vilket gör det tuffare och svårare för dem att bryta upp. Kommer pojkens mamma gå med på en eventuell flytt och kan det bli aktuellt att hon i framtiden kommer att kunna eller vilja ha honom mer? Det kan vara en faktor att också fundera över.

Annons

Om du och din pojkvän framöver tänker er fler barn så kan det förstås vara en fördel att bo i närheten av släkt och vänner som kan ställa upp och hjälpa till vid behov. Jag kan förstås inte råda er till det ena eller det andra utan du och din pojkvän måste sitta ner och beakta alla aspekter av en flytt. Om ni absolut inte kan komma överens så ser jag bara lösningen att ni fortsätter vara särbos. Men jag hoppas ni kan komma fram till en bra lösning som fungerar för er alla.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din frågan till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla läsarfrågor och svar från våra experter.

Foto: TT/Shutterstock

Annons