Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Tarmfickan togs bort – kan jag ha fått en ny inflammation?

16 okt, 2023 
Kvinna med ont i buken.
Ingrid har opererats för en inflammerad ficka på tjocktarmen. Nu har hon börjat få ont i magen inför toalettbesök och undrar om hon kan ha fått en ny inflammation. Läkare Michael Seipel svarar.
Annons
Så får du din tarmflora att blomstraBrand logo
Så får du din tarmflora att blomstra

Fråga: Jag är en 75-årig kvinna som för knappt elva månader sedan blev opererad för en inflammerad ficka på tjocktarmen. Doktorn som opererade trodde först att man skulle vara tvungen att göra en påse på magen eftersom inflammationen var kraftig. Nu behövdes inte det och det är jag ju tacksam för.

Nu till mitt problem som är att jag har börjat få knip nere till vänster i magen när det är dags att gå och kissa, och då kan jag också ofta känna att jag behöver tömma tarmen. Har frågat min läkare på vårdcentralen om vad det kan vara men han kunde inte ge något riktigt svar. Man tog urinprov och sänka men det var ingen infektion.

Kan det ha blivit en inflammation på nytt? Jag mår ju bra annars och har ingen feber eller så som jag hade före operationen. Vill gärna ha ett råd om vad jag ska göra.
/Ingrid

Annons

Läkare Michael Seipel svarar: "Tarmfickor är vanligt och de flesta får inga besvär"

En ”ficka på tjocktarmen” kallas på fackspråk för en divertikel, och det är mycket vanligt förekommande. Man räknar med att cirka fem procent av alla över 40 års ålder har divertiklar och förekomsten ökar sedan med stigande ålder. Vid 60 års ålder har mer än 30 procent divertiklar i tjocktarmen.

Michael Seipel

  • Michael Seipel är legitimerad läkare, specialiserad inom anestesi och intensivvård.
  • Han har arbetat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala men också som distriktsläkare och inom företagshälsovården. Utöver det har han en egen mottagning där han inriktar sig på smärtproblematik och smärtlindring.

Förekomst av divertiklar kallas på fackspråk för divertikulos. De flesta får aldrig några besvär av sin divertikulos, men hos cirka 25 procent av dem kan en mer eller mindre uttalad inflammation utvecklas. Detta tillstånd kallas för divertikulit. Symtomen kan då variera från lite knipsmärta och obehag i nedre delen av buken till dramatiska och svåra sjukdomstillstånd där divertikeln brustit så att tarminnehåll kommit ut i bukhålan.

Annons

Jag känner inte till ditt sjukdomstillstånd i detalj men jag kan tänka mig att du haft en divertikulit där inflammationen kapslat in sig som en inre varböld, en abscess, i buken. Sannolikt har man då tagit bort abscessen och en bit tarm för att sedan sy ihop tarmen ända till ända, en så kallad anastomos end to end.

Jag kan föreställa mig att du i läkningsförloppet kan ha fått sammanväxningar, adherenser, i det opererade området vilka gör att du vid fylld urinblåsa, eller fylld tarm, kan få de symtom du beskriver. Nu är detta dock bara en gissning från min sida.

För att få klara besked bör du prata med dem som opererade dig. Det är bara elva månader sedan du blev opererad och jag tycker då att du kan börja med att kontakta mottagningen vid kirurgkliniken för att få en telefontid. Vid samtalet kan kirurgen avgöra om du behöver kallas till mottagningen för en undersökning.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din frågan till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla läsarfrågor och svar från våra experter.

Foto: Shutterstock/TT

Annons