Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Fick bältros trots vaccination – borde jag ta det nya vaccinet?

09 sep, 2023 
Kvinna får spruta med vaccin
Vår 73-åriga läsare är vaccinerad mot bältros men fick ändå sjukdomen. Hon undrar om hon verkligen fick rätt vaccin och om det nyare vaccinet är bättre? Läkaren Michael Seipel svarar.
Annons

Fråga: Jag är en 73-årig kvinna som för drygt fyra år sedan vaccinerade mig mot bältros för dyra pengar. Döm om min förvåning när jag i maj i år fick ett utslag som visade sig vara just bältros. Nu upptäcktes det i tid och jag fick behandling. Utslaget försvann och jag har inga men av det mer än att det känns lite konstigt när jag tar på ­huden där det satt.

Nu undrar jag hur det kan komma sig att jag fick bältros trots att jag blivit vaccinerad. Fick jag verkligen rätt ­vaccin eller blev jag lurad? Nu har jag hört att det finns ett nyare vaccin som ska vara bättre. Vågar man lita på det? Är det någon idé för mig att ta det när jag nu redan haft bältros. /Bitte

Läkare Michael Seipel svarar: "Skyddseffekten var cirka 55 procent"

Den som en gång har haft vattkoppor kan senare i livet drabbas av bältros. Detta beror på att viruset, vilket en gång orsakat vattkopporna, ligger vilande i kroppen. I en situation där immunförsvaret av någon anledning blivit nedsatt kan viruset senare i livet aktiveras och ge upphov till bältros. Man räknar med att ca 20 procent av dem som haft vattkoppor utvecklar bältros och 10 procent av dessa kan faktiskt få bältros upprepade gånger. En besvärlig komplikation till bältros är långvarig svår smärta, postherpetisk neuralgi på fackspråk och ”helveteseld” på danska. Det sistnämnda säger allt om hur plågsamt det kan vara. Risken att utveckla detta smärttillstånd ökar med stigande ålder.

Annons

Michael Seipel

  • Michael Seipel är legitimerad läkare, specialiserad inom anestesi och intensivvård.
  • Han har arbetat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala men också som distriktsläkare och inom företagshälsovården. Utöver det har han en egen mottagning där han inriktar sig på smärtproblematik och smärtlindring.

För ett antal år sedan fick vi för första gången ett vaccin mot bältros, Zostavax. Vaccinet ingick under en kort period i det så kallade högkostnadsskyddet för läkemedel. Sedan det visat sig att vaccinet inte gav en helt övertygande skyddseffekt hos äldre togs det bort ur högkostnadsskyddet. Hos personer över 70 år var skyddseffekten mot bältros cirka 55 procent men skyddet mot att utveckla smärttillståndet var högre än så. Ville man ändå vaccinera sig kunde man göra det men man fick då stå kostnaden själv. Med andra ord har du inte blivit lurad utan det du råkat ut för är ett uttryck för vaccinets bristande skyddseffekt.

Sjukdomarna som du kan upptäcka i hud, hår och ögonBrand logo
Sjukdomarna som du kan upptäcka i hud, hår och ögon

Sedan några år finns det ett nytt vaccin, Shingrix. Flera studier har visat att detta vaccin har en mycket bra skyddseffekt, även hos äldre. En annan fördel är att det är ett avdödat vaccin till skillnad från Zostavax vilket är ett levande, försvagat, vaccin. Inledningsvis fanns Shingrix inte tillgängligt i Sverige men nu är vaccinationerna i gång sedan ett par år tillbaka. Tyvärr ingår inte heller Shingrix i högkostnadsskyddet så man får stå kostnaden för de två doserna själv. Eftersom du, trots tidigare infektion, kan drabbas igen tycker jag att det, trots kostnaden, kan vara väl värt att vaccinera sig. Helveteseld är inte att leka med!

Annons

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: Shutterstock/TT

Annons