3 typer av långvarig smärta – den här hjälpen finns
Fråga: Jag har sedan flera år dagliga problem med muskel- och ledvärk, svullnad, stelhet samt inflammationskänsla i kroppen. Försöker motionera regelbundet då jag vet att jag behöver det, men måste välja aktivitet väl då vissa saker ökar inflammationskänslan samt värken i fötter och händer. Det är svårt att motivera sig när jag vet att jag får lida för det.
Mina besvär hindrar mig i vardagen. Jag har mer ont än inte ont och därför begränsas många vardagssysslor – och så enkla saker som lek med barnbarnen. Vad kan det här bero på och finns det någon slags hjälp?
/Anna-Lena, 68
Hanna Brännlund
- Hanna Brännlund är legitimerad läkare och en av de experter som regelbundet svarar på medicinska frågor från MåBra:s läsare.
- Hanna är specialist i allmänmedicin och arbetar på en vårdcentral i Sundsvall.
Nya vanor på 21 dagar!
Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.
Läs mer och anmäl dig här!Läkaren Hanna Brännlund svarar: Olika typer av långvarig smärta
Långvarig smärta är ett smärttillstånd som pågått i mer än tre månader, och som kan ha flera orsaker. Långvarig smärta brukar delas in i tre typer: nociceptiv, neuropatisk och nociplastisk.
- Nociceptiv smärta är vävnadsskadesmärta. Vanliga smärttillstånd som kan bli långvariga är till exempel gikt, artros, reumatisk sjukdom och kroniskt bensår.
- Neuropatisk smärta förekommer vid en skada eller sjukdom i nervsystemet. Det kan till exempel handla om MS, stroke, ryggmärgsskada, diskbråck och bältros.
- Vid nociplastisk smärta har det skett en förändring i smärtsystemet så att smärtregleringen fungerar dysfunktionellt, så kallad centralt störd smärtmodulering. Då är smärtan inte längre direkt kopplad till skada eller sjukdom. Smärtan har blivit en sjukdom i sig och saker som egentligen inte ska göra ont kan uppfattas som smärta.
Behandlingsmetoder
- Information för att förstå orsaken och för att ha rätt förväntningar.
- Grunden i behandlingen är anpassad fysisk aktivitet, ofta stödd av fysioterapeut, god sömn samt balans mellan vila och aktivitet.
- Psykologisk behandling, som KBT, ger verktyg för bättre kontroll över smärtan vilket kan minska upplevelsen av att det gör ont.
- Bra läkemedel saknas, vanliga smärtlindrare fungerar dåligt. För vissa kan medicin mot depression och epilepsi gynna nervsystemets smärthämmande signaler.
Det är viktigt att göra en ordentlig smärtanalys vid utredning av långvarig smärta för att förstå vilka smärtmekanismer som ligger bakom, och som kanske kräver behandling. Jag skulle behöva veta mer om din hälsa i övrigt för att kunna värdera och diagnosticera orsaken till din smärta. Men jag misstänker en nociplastisk smärta då du beskriver en generaliserad smärta med värk i muskler och leder, samt belastningskänslighet.
Kanske hade du först värk lokaliserad till en specifik plats, som med tiden blev en generaliserad smärtspridning? En nociplastisk smärta leder också ofta till en ökad smärtkänslighet, att det som normalt inte ska göra ont upplevs smärtsamt och att det som normalt bara skulle ge lite smärta upplevs som olidligt. Det är vanligt att över tid få ökad mängd symtom och att smärtan blir oproportionerlig i relation till hur den startade.
Cirka 20–40 procent av alla vuxna i Sverige lever med långvarig smärta. Det är vanligare bland kvinnor. Förklaringsmodellerna är ännu ofullständiga. Behandlingen inriktas mot förbättrad funktion och livskvalitet, och en minskad smärtintensitet där det är möjligt.
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.
Foto: Shutterstock/TT