Annons

Annons

Forskare kluvna till probiotikas positiva effekter

Två forskare vid Karolinska institutet underkänner de studier som hävdar att probiotika ger bättre immunförsvar och maghälsa.

Yoghurt kanske inte är så nyttigt som vi tror, menar svenska forskare.

Både livsmedelstillverkare och media har prisat probiotikans gynnsamma hälsoeffekter. De vanligaste argumenten är ökad motståndskraft mot sjukdomar och en bättre mag- och tarmhälsa.

Annons

Men de bakomliggande studierna får kritik av Elisabeth Norin och Tore Midtvedt, som båda forskar i medicinsk mikrobiell ekologi.

Gilla MåBra på Facebook

De sär särskilt kritiska till livsmedel med tillsatt probiotika.

– Det är bra och nyttiga livsmedel, men det finns inga vetenskapliga belägg för industrins hälsopåståenden, säger de till tidningen Naturvetare.

De menar att både lactobaciller och bifidobaciller måste tillföras kroppen varje dag, eftersom de inte kan växa på egen hand i tarmarna.

Lactobacillus GG har till exempel visat sig kunna minska förekomsten av eksem. Å andra sidan hade samma bakterier en koppling till astma senare i livet.

– Ett problem kan lösas, men nya kan skapas. Ju mer vi förstår om tarmbakterierna desto mer inser vi hur lätt balansen kan rubbas. Jämför med antibiotika som kan ge störningar i magen, säger Tore Midtvedt till samma tidning.

Källa: naturvetarna.se

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…