QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Vinterbada med guldkant – guide till Sveriges bästa kallbadhus

02 feb, 2021 
båstad kallbadhus, kvinna som badar och relaxavdelning med brasa
Greppa pälsmössan – här guidar vi dig till härliga kallbadhus, från norr till söder, som kombinerar det populära vinterbadet med en mysig värmande bastu och lite extra lyx efter doppet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Därför är kalla bad bra för kroppenBrand logo
Därför är kalla bad bra för kroppen

Visst har kallbad ökat stadigt i popularitet de senaste åren, men i år har vinterbadandet verkligen slagit igenom på bred front. Hur många pälsmössebad har du inte sett i ditt instagramflöde de senaste månaderna?

Och det är inte konstigt. I pandemitider letar vi efter nya kickar, eftersom många av våra vanliga ventiler är på paus. Och vinterbadande är fantastiskt bra för hälsan och välmåendet!

LÄS MER: Därför är vinterbad så bra för kroppen

Tillhör du de som är nyfikna på att prova, men gärna vill ha nära till en värmande bastu, och kanske kombinera med något gott att äta och varmt att dricka efter badet?

Här är några av Sveriges bästa kallbadhus!

Ribersborgs kallbadhus, Malmö

På ”Ribban” hittar du ett av Sveriges mest välkända kallbadhus. Här finns, förutom havet, även två stora utomhusbassänger och total fem bastutyper! Men jämna mellanrum erbjuds särskilda bastuevenemang som bland annat innefattar aromaterapi. Fyll på krafterna i restaurangen efter en härlig dag i värme och kyla.

Båstad kallbadhus

Även Båstad har en lång tradition av kallbadande. Redan på 1800-talet ordinerades här kallbad på recept av läkare! Dagens kallbadhus renoverades och återinvigdes 2009. Efter doppet sitter du fantastiskt fint och värmer dig framför brasan, med havsutsikt genom stora panoramafönster. För den frusne finns såklart även bastu, men också en varm pool. Vid foten av bryggan erbjuder Hotell Skansen mat och dryck och annan lyx.

Läs mer om Båstads och Hotell Skansens kallbadhus här

Varberg kallbadhus

Varbergs ställning som kurort gör att kallbadstraditionen hade fäste här långt innan kallbadet hamnade på Instagram. Faktiskt fanns här ett kallbadhus redan på 1800-talet. Nuvarande badhus uppfördes 1903, renoverades på 1990-talet och återinvigdes 1997, och vi vågar nog påstå att med sina kupoler och vackra orientaliska detaljer är detta Sveriges finaste kallbadhus. Öppet onsdag, fredag, lördag och söndag hela vintern. I anslutning till badhuset finns ett café och det vackra läget längs strandpromenaden erbjuder närhet till flera restauranger.

Läs mer om Varbergs kallbadhus här

Nynäs havsbad, Nynäshamn

Mycket vackert belägen anläggning där du kan kombinera badupplevelsen med middag, afternoon tea eller övernattning på hotellet. Nynäs havsbad har tre bastur och en liten champagnepool.

Läs mer om Nynäs Havsbad här

Arctic Bath, Harads

Det spektakulära hotellet är inget traditionellt badhus, men måste ändå omnämnas på den här listan. Hotellet, som ser ut som ett timmerbröt för att passa in i omgivningarna, ligger ute i Luleälven. Spaavdelningen är belägen i byggets mitt, där man bryter upp en vak vintertid. En lyxig upplevelse utöver det vanliga!

Annons

Läs mer om Arctic Bath här

Fler kallbadhus runt om i landet

Självklart finns det många andra kallbadhus runt om i landet. En del är enbart för medlemmar, vissa har stängt under covid och andra är av enklare standard, därför har vi valt att fokusera på urvalet ovan. Är du på jakt efter en härlig vinterbadsupplevelse med det lilla extra och inte hittar något lämpligt i vårt urval, glöm inte heller att många herrgårdar och slott har sjönära bastu och jacuzzi med prima förutsättningar för ett vinterdopp med guldkant, helt coronaanpassat!

Annons