QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Tror du att du kan läsa av din katt? Gör testet och få svar

07 jan, 2020 
AvAnna-Lena Pettersson
katt
Glad eller arg? Ny forskning visar att de flesta inte kan läsa av på en katts ansikte vilket humör den är på. Men kan du? Här kan du göra ett test som visar hur bra du är på det.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

5 hälsofördelar för dig som har kattBrand logo
5 hälsofördelar för dig som har katt

Katter har ett rykte om sig att vara svåra att läsa av. Det är svårt att se om en katt är glad eller rädd, lite sur eller bara tappar humöret mitt i en klappning och sätter klorna i din hand.

Håller du med om att det är klurigt att känna av katternas humör? Då är du inte ensam. En ny stor studie från kanadensiska University of Guelph visar att bara 13 procent av oss är riktigt bra på att läsa av humöret, bara genom att titta på kattens ansikte. Framför allt är det kvinnor och – inte så förvånande – folk som har erfarenhet av veterinärjobb som har sådana här kattavläsar-skills.

Fler skulle kunna läsa av sina katter

– Förmågan att avläsa djurens ansiktsuttryck är avgörande för att på riktigt kunna avgöra hur djuren mår. Det vi har sett i vår studie är att en del människor är helt otroliga på att läsa av de små ledtrådarna hos djuren och att det är en förmåga som fler skulle kunna träna upp, säger professor Lee Niel, som ledde studien.

Annons

Tidigare forskning har bara fokuserat på om vi människor kan se på en katt om den har ont, men nu handlar det alltså om kattens olika humör; som arg, frustrerad, rädd och glad. I studien fick 6 300 personer se 20 korta videos på katter och där videon bara visade kattens ansikte – ögonen, nosen och öronen. Sedan fick personerna säga om de ansåg att katten visade negativt eller positivt humör. De flesta svarade 12 rätt, alltså bara precis över slumpen, men 13 procent fick 15 rätt eller mer.

Testa själv hur bra du kan läsa kattens humör

Att kvinnor svarade bättre på testet ser forskarna som ett ytterligare bevis på att kvinnor är bättre på ickeverbal kommunikation än män, oavsett om det gäller människor eller djur.

Det mest överraskande i studien var kanske att de som ansåg sig vara kattälskare inte alls svarade bättre på testet än de som inte tycker om katter. Om man däremot tränar sig på att se på sin katt vilket humör den är på kan det stärka bandet mellan katten och kattens människa.

Hur bra är du själv på det här? Gör testet med de korta kattfilmerna här och få svaret!

Foto: TT

 

Läs mer: 

”Kattfulness” får dig att stressa ned med mysiga kattklipp

Nytt vaccin gör det möjligt för allergiker att ha katt

Annons