Sveriges mest solsäkra platser i sommar – dessa 10 toppar listan

kvinna ligger och solar på tomten bredvid en svensk flagga


I över 30 år har SVT presenterat resultatet av SMHI:s solskensmätare runt om i landet.

Tävlingen, som heter Solligan, börjar vid midsommar och pågår i till slutet av augusti. Sedan koras en vinnare som kan stoltsera med att vara Sveriges soligaste plats. Det blir alltid riktigt jämnt i toppen och vanligtvis är det ett fåtal som slåss om den hedervärda titeln.

Röda dagar 2022 - maximera din ledighet
1:24

Efter reklamen: Röda dagar 2022 - maximera din ledighet

(1:24)

Slå på ljud

Kuststäder och platser på öar har bäst chans för att komma etta vilket inte är förvånande enligt meteorologen Pererik Åberg. I en artikel på SVT skriver han att "sjöbrisens klara himmel skiljer sig från de stackmoln och skurar som dominerar inlandet".

Det ska dock sägas att tävlingen är begränsad till 18 mätstationer som inte alltid varit desamma genom alla år. Ibland har någon fallit ifrån och någon har tillkommit. Men Solligan ger ändå en tydlig bild om var solen helst vill visa sig från sin bästa sida.

Här kom mest sol år 2021

Förra året blev det helt jämnt mellan två orter. Luleå och Stora högarna. Det senare är ett naturreservat och en ögrupp som ligger längst österut i Stockholms ytterskärgård.

Nedan följer hela listan med mätstationer som deltog i Solligan år 2021. Antalet soltimmar som anges är uppmätta under perioden vecka 26 till vecka 32.

Så skyddar du ditt barn i solen – 3 viktiga saker att tänka på

Tio i topp – Solligan 2021

1. Luleå, 590 soltimmar

2. Svenska högarna, 590 soltimmar

3. Umeå, 567 soltimmar

4. Visby, 522 soltimmar

5. Stockholm, 518 soltimmar

6. Ölands norra udde, 508 soltimmar

7. Östersund, 499 soltimmar

8. Nordkoster, 485 soltimmar

9. Karlstad, 482 soltimmar

10. Karlskrona, 482 soltimmar

Vilket solskydd är bäst? Här är 15 frågor och svar om solskydd

Visby vinner maraton-tabellen

En svala gör ingen sommar, heter det. Med andra ord: Man behöver ofta mer kött på benen för att dra några större slutsatser. Så vilken plats har lyckats vinna Solligan flest gånger?

Det finns en vinnare i ensam majestät: Visby.

Gotlands residensstad har hela elva vinster sedan mätningarna startade. Även Ölands södra udde hamnar högt med nio förstaplatser. Luleå har kommit högst sex gånger.

Källa: SVT och SMHI.

Utvald läsning