QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Svenska kändisar som blivit mamma innan de fyllt 25 år

01 nov, 2022 
MåBra Redaktionen
pernilla wahlgren och agnetha fältskog med barn
Att få barn är det bästa som hänt – oavsett när i livet det sker. Här berättar vi om svenska kändisar som blivit mamma tidigt i livet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att bli mamma kan för många vara en dröm som funnits med sedan barnsben. För andra kanske det är ett beslut som får växa fram ju mer tiden går.

Oavsett hur man väljer att göra finns det inget som är rätt eller fel, de viktigaste är att man känner sig redo för livets finaste – och antagligen svåraste – uppgift.

Se också: Penny Parnevik om karriären, småbarnslivet och att vara ung mamma

Penny Parnevik om karriären, småbarnslivet och att vara en ung mammaBrand logo
Penny Parnevik om karriären, småbarnslivet och att vara en ung mamma

Det finns statistik som säger att under 2000-talet har både mammors och pappors medelålder ökat – med mer än ett år. 2021 var medelåldern på förstagångsföräldrar i Sverige bland mammor 30,1 år, medan papporna var 32,1 år.

Annons

Hur gammal var du när ditt första barn föddes? Ville du vara en ung mamma eller fanns det orsaker som gjorde att du väntade?

Tidigare har vi skrivit om kändisar som blev föräldrar när de passerat 40. Här berättar vi om dem som valde att bilda familj innan de fyllt 25 år.

Svenska kändisar som blivit föräldrar tidigt i livet

Vad har Lill-Babs, Isabella Löwengrip och Astrid Lindgren gemensamt? Jo, alla fick testa på småbarnslivet innan de hunnit bli 25 – kolla här!

Pernilla Wahlgren

Den folkkära artisten, skådespelaren och programledaren Pernilla Wahlgren började sin karriär som 4-åring. Nu, över 50 år senare, är hon fortfarande lika omtyckt och aktuell.

Privat är Pernilla mamma till en fantastisk kvartett, nämligen Oliver, Bianca, Benjamin och Theo. Oliver fick hon som 22-åring, Bianca fick hon drygt två år senare. Benjamin föddes när hon var 28 år och sedan tog det ytterligare 10 år innan sonen Theo kom (som hon fick i ett annat förhållande).

Annons
Pernilla, Emilio och Oliver
Pernilla Wahlgren, Oliver och pappa Emilio Ingrosso år 1991.

Isabella Löwengrip

Många känner igen henne som ”Blondinbella” men sedan många år är hon Isabella Löwengrip med hela svenska folket.Under flera decennium har vi fått följa entreprenören i hennes blogg där hon skrivit om bolag som startats, mål hon följt (och kunnat bocka av) och om krisen för ett par år sedan när de flesta av hennes yrkesdrömmar gick i kras.

Idag fokuserar Isabella på familjelivet och sina två barn, Gillis som hon fick drygt 22 år ung och Sally som föddes knappt två år senare.

Annons

Isabella har alltid vara noggrann med att inte visa barnen offentligt.

Barbro Lill-Babs Svensson

Åh, Sveriges egen Lill-Babs. Oavsett vilken generation man tillhör har de flesta koll på vem hon var i sitt yrkesliv. Det många kanske inte känner till är att hon redan som ung vuxen kunde titulera sig som mamma.

Dottern Monica föddes när Lill-Babs bara var 16 år gammal, något som minst sagt var kontroversiellt under 1950-talet. Senare i livet fick hon dottern Malin Berghagen och dottern Kristin Kaspersen. En fin systertrio som för mamma Lill-Babs gener vidare.

Annons
Lill-babs alla döttrar
Arkivbild från Allsång på Skansen år 2005. Lill-Babs med döttrarna Monika (från vänster), Malin och Kristine.

Astrid Lindgren

Att skriva till barn var hennes kall i livet och tack vare sina otroliga barnböcker är Astrid Lindgren en omtyckt person runt om i världen. Många ser hennes om mamma till ”Pippi Långstrump” och ”Ronja Rövardotter”, men det man kanske inte har koll på är hennes riktiga familj?

Astrid hade hunnit fylla 19 år när hon födde sonen Lasse. När hon fyllt 27 kom dottern Karin.

astrid lindgren och hennes barn lasse och karin
Astrid och barnen Lasse och Karin under 1940-talet.

Kerstin Erlandsson

I det hyllade tv-programmet Unga mammor får vi följa flera familjer som bildats tidigt. En av deltagaren år 2002 var Kerstin Erlandsson.

Annons

Som 17-åring blev Kerstin mamma. ”Det var en otrolig chock att få det beskedet. Vi hade inte tankarna på att skaffa barn just då och jag hade dessutom en hormonspiral så vi trodde vi var väldigt säkra” berättar Kerstin i en tidigare intervju med vår systertidning Motherhood.

Men ibland vill livet annorlunda och hon har kunnat anpassa sig till rollen som mamma.

Kerstin och lilla Bianca.

Marie Göranzon

Man förknippar ofta skådespelaren och Dramaten-profilen Marie Göranzon med maken Jan Malmsjö, som hon har sonen Jonas tillsammans med.

Annons

Men det är inte hennes enda barn, som 21-åring födde hon nämligen en dotter som heter Lolo Amble.

marie göranzon och dottern lolo läser bok
Marie Göranzon läser för dottern Lolo Amble, år 1967. Foto: Aftonbladet/TT

Doreen Månsson

Barnfavoriten och programledaren Doreen Månsson har tre döttrar, Hayat, Yasmine och Amina – som hon fått i två olika förhållanden. Hayat och Yasmine är idag vuxna medan Amina är lillisen som inte ens fyllt 10.

Hur gammal Doreen var när hon blev mamma? Hon var 19 år när äldsta dottern Hayat föddes.

Doreen månsson med döttrar
Doreen Månsson med döttrarna Hayat och Yasmine.

Ida Hallquist

När sångfågeln och skådespelaren Ida Hallquist ställde sig på Idol-scenen år 2022 tog hon hela Sverige med storm. Förutom att livnära sig på musik och underhållning hade hon en annan önskan i livet – och det var att få bli mamma.

Annons

”Det är det absolut bästa i livet! Att få bli mamma har varit min största dröm – en dröm som nu blivit uppfylld” har hon sagt i tidigare intervju med Motherhood.

När Ida var 24 år slog drömmen in för det var då lilla Lotta såg världens ljus. Två år senare kom Stella.

Stella och Lotta, som gjorde Ida Hallquist till mamma.

Mia Skäringer

Författare, komiker, skådespelare – och så mamma. Mia Skäringer Lázár har många strängar på sin lyra och balanserar det väldigt bra.

Annons

När hon var 24 år blev hon mamma till Alfred. Som 27-åring blev hon tvåbarnsmamma, för då kom dottern Heli.

mia skäringer barn
Mia Skäringer med barnen Heli och Alfred och svärföräldrarna på en filmpremiär 2012.

Agnetha Fältskog

Över en natt blev Abba-Agnetha känd över hela världen och nu som 71-åring är hon fortfarande ett namn miljontals människor känner till.

Agnetha och bandkollegan Björn Ulvaeus träffades genom musiken och gifte sig efter några år. De fick barnen Linda och Christian Ulvaeus strax därefter, vilket betyder att Agnetha blev en rätt så ung mamma. Hon var 23 år när Linda föddes och hade hunnit fylla 27 när sonen kom.

Annons
Agnetha med dottern Linda
Agnetha Fältskog med dottern Linda år 2009.

Foto: TT

Se också: 5 Snackisar från veckan som gåttBrand logo
Se också: 5 Snackisar från veckan som gått
Annons