Sven Wollter i sin sista TV-intervju: "Jag är inte rädd för döden"

Närbild på Sven Wollter samt bild på Lena Endre, Felix Sandman, Sven Wollter och Renée Nyberg under inspelningen av Renée brygga.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Ikväll sänds Sven Wollters sista TV-intervju. I TV-programmet Renées brygga pratar skådespelaren om döden och vad som fick honom att bli författare efter han fyllt 80 år. Programmet blev hans sista framträdande innan han i november tragiskt gick bort i sviterna av covid-19, 86 år gammal.

Svens familj har efter hans död gett sitt godkännande att sända programmet och TV4 har meddelat att säsongens första avsnitt kommer vara en hyllning till den folkkära skådespelaren.

– Vi har haft en bra dialog med Svens närmaste anhöriga och de är införstådda med de ändringar vi har gjort och tidpunkten för sändningen och tycker som vi att det kommer att bli ett fint program, säger Johan Janrel på TV4 till Expressen.

Sven Wollter om döden och dottern Ylva

I programmet pratar Sven Wollter och Renée Nyberg om livets svårigheter och om Svens sena debut som författare. Sven förklarar att skrivandet blev ett sätt att tackla hans känslor av att döden sakta närmar sig när man blir äldre.

– När man börjar bli över 80 så är döden någonting som man hela tiden har i närheten och inte kan fly ifrån. Så vill jag tackla det genom att skriva om det, säger Sven i programmet.

Renée Nyberg frågor då Sven hur han tacklar känslorna varpå han svarar:

– Att tro på att livet är så mycket mer närvarande än döden. Döden kommer. Men att melankolin slår till med jämna mellanrum, det kan man inte göra något åt. Men kan inte gräva ner sig i den.

Under samtalet pendlar Sven mycket mellan skratt och gråt och det märks tydligt att han blir berörd av att prata om just döden. När dottern Ylva kommer på tal brister det för Sven.

– Ylva var mitt första barn. Och den natten i Norrköping när Ylva var född, då hade mina vänner på Norrköpings stadsteater gjort en krans till mig och så dansade vi på ängarna hela natten. Och jag var kung och alla hyllade mig som nybliven farsa för första gången. Jag glömmer det aldrig, säger Sven med tårar i ögonen.

Svens dottern Ylva dog 1992 i anorexia, bara dagar före sin 30-årsdag. Hon hade då kämpat mot sjukdomen i 17 år.

Renée frågar skådespelaren om det stämmer att tiden läker alla sår varpå Sven svarar:

– Nej, det gör det förstås inte. Men såren blir mindre variga. Mindre värkande, mindre spetsiga. De gör inte lika ont som de gjorde i början, måste jag nog säga. Men det går inte en dag i mitt liv utan att jag tänker tillbaka på nära människor som jag älskat och som inte finns längre. Det går inte en dag. Men det är ju en del av livet för helskotta. Det svarta, det sorgliga, det är en så oändlig viktig del av livet och man måste bejaka den. För om man inte bejakar sorgen eller det svarta så kan man aldrig se ljuset. Mörker och ljus betingar vartannat.

Sven Wollter: "Vill ju inte att barnen ska skämmas över att de har haft mig som farsa."

I programmet berättar Sven även att han kunde tänka ”Sven, är detta din sista sommar?” när han var på sitt sommarställe i Bohuslän. Han förklarar för programledaren att melankolin slog till med jämna mellanrum och han på de dåliga dagarna sa till sina barn "Nu har farsan lite melankoli att sköta om."

– Jag är inte rädd för döden men jag tycker att det är tråkigt att inte vara med mer. Så är det. Jag ogillar den där eviga tomheten. Det eviga mörkret. Begreppet evigt är skrämmande begrepp, det kan fylla mig med fasa, säger Sven till Renée Nyberg.

När hon frågar också hur han vill bli ihågkommen den dagen han försvinner, lyfter Sven Wollter på sitt rödvinsglas och skrattar till.

– Man brukar tala om hur man vill bli ihågkommen när man är inne i det eviga mörkret. Jag vill ju inte att barnen ska skämmas över att de har haft mig som farsa. Stolthet är inte mycket för mig, men att de ska kunna säga ”Det var en okej kille. Det var en okej kille som stod för nånting och inte försökte ljuga mer än nödvändigt”.

Renées brygga sänds onsdagen den 13 januari 21:00 i TV4 och TV4 Play.

Foto: TT och TV4

Mer inspirerande innehåll från oss på MåBra:

Skådespelaren Sven Wollter död – blev 86 år

Stina Wollter ryter ifrån – efter hatiska orden mot pappa Sven Wollter

Stina Wollter öppnar upp om sorgen efter sin mamma

Dela på: