Känner du någon som svär mycket? Hen kan du lita på!

ärlig kvinna svär i bil

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Känner du någon som du tänker på som riktigt ärlig? Brukar hen svära ofta? Om du tänker på någon i din närhet som svär ofta – är det någon du också tänker håller sig till sanningen i stort sett alltid?

Kanske kan man tänka sig att personer som svär inte behöver tänka så mycket på vad de säger – eftersom de inte har något att dölja? Medan de som vill dölja något tänker mer på vad de säger?

Forskaren: Så många gånger om dagen ljuger vi

Studie: Människor som svär ofta är ärligare

Hur som helst har man gjort studier som visar att människor som svär oftare också i högre grad är ärliga, enligt Psychology Today.

Studien visar bland annat att:

  • Människor som i studien svarade att de svor ofta också hade högre poäng när man mätte i hur stor utsträckning de var ärliga.
  • Människor som svor mer i sina inlägg på Facebook också använde formuleringar som tyder på mer ärlighet.
  • Människor som använder mer svordomar i sina inlägg på Facebook bodde i högre grad i områden som i andra studier visat sig ha fler invånare som är ärliga.

Någon som ljuger kanske väljer sina ord mer noga?

Hur mycket mer ärliga de här svärande personerna egentligen är visar dock inte studien, och det finns förstås de som både ljuger och svär och de som inte svär men ändå är ärliga.

Men om man tänker på det så är det ofta i situationer när man inte tänker så mycket som svordomarna kommer – när man slår i tån i en tröskel eller tappar ett mjölkpaket så köket "målas vitt", till exempel.

Och den som försöker dölja starka känslor på insidan och visa upp en fasad som säger att allt är okej utåt skulle väl absolut kunna vara mer noga med att välja sina ord? Och samtidigt dölja något.

Att svära mycket kan också kopplas till annat

Att svära mycket har också i tidigare studier kopplats till att man har större ordförråd, och inte mindre som ens föräldrar kanske påpeka när man växte upp och använde fula ord.

Studie: Därför lindrar svordomar smärta

Använda svordomar har dessutom kopplats till stresshantering – att det kan minska stress att svära, och smärttålighet. Det vill säga att man kan tåla mer smärta genom att säga fula ord.

Källa: Psychology Today Foto: TT

Mer innehåll från MåBra

Psykologen: Sakerna du inte ska hemlighålla för din partner

Det här ljuger vi mest om för läkaren

Dela på: