Stort årshoroskop: Så blir ditt hälsoår 2021!

illustration av man som tittar på stjärnorna, horoskop
Bästa julklapparna för varje stjärntecken (MÅBRA)
Slå på ljud

Väduren 21 mars – 20 april

Hösten 2020 satte höga krav på dig, kära vädur, och även om du i efterhand kan känna dig imponerad över vad du själv klarade av och orkade med – och även om du stundtals kunde känna det som att du var i ditt esse – så är det en lättnad att lämna det bakom dig. Du vill absolut ha samma mängd energi nästa år, men inte på grund av att du måste sätta hårt mot hårt. För så var det, stora delar av 2020. Under 2021 mår du bra när du får socialisera, filosofera och diskutera. Så länge du får umgås, hur man än umgås under 2021, och prata om de saker som är viktiga för dig så mår du bra det här året. Den sociala aspekten är avgörande i hur du tränar, slappnar av och återhämtar dig. Det här kommer också med en nyfikenhet på hur du kan testa nya saker, till exempel nya träningsformer. Här vill du gärna att det ska finnas en mental koppling till det du testar, en bakomliggande filosofi, och det får gärna vara sociala sporter. Under våren och försommaren kan du till och med komma på dig själv med att vilja göra en andlig djupdykning. Det finns något sårbart och ömtåligt över dig i år, och det bör du hålla hårt i, för det kommer i längden stärka dig att orka mer.

Oxen 21 april – 21 maj

Det var mellan varven riktigt tufft för dig att hålla ihop under 2020, kära oxe, inte bara för att världen omkring var på högspänn. Du kände också ett inre tryck, en inre glöd som skapade både frustration och en känsla av mental utbrändhet ibland. Att du klarade av denna intensiva tid kräver en stor applåd. Därför är det ingen stor förvåning att du inleder 2021 med några ordentliga förändringar. För vissa oxar innebär förändringen att du låter människor omkring dig veta saker som du äntligen är redo att berätta, och det här kan skaka om saker en hel del. Du gör också några avgörande förändringar i ditt yrkesliv eller dina framtidsplaner för att få må bättre, och det är ofta i relation till jobb som du får kämpa lite med välmåendet under 2021. Hur mycket tid jobbet tar, förutsättningarna för att må bra på jobbet, vad du egentligen vill göra. För hur du än vrider och vänder på dina träningsrutiner, mathållning eller dina dagliga rutiner så kommer du märka att det är i relation till vad som krävs av dig – eller inte krävs av dig – som du i år kan känna dig blockerad och hämmad. Jobb är trots allt en stor del av våra liv, och din relation till vad, hur och när du jobbar är en avgörande faktor för att du ska hitta balans inombords i år. Och i år är du mer än driftig i att få till förändringar som du behöver i relation till detta, ibland väldigt plötsliga och överraskande sådana.

Tvillingarna 22 maj – 21 juni

Kan det verkligen vara så att resan är över, kära tvilling? 2020 tog med dig på en riktig tur, och ibland undrade du helt enkelt hur du hamnat i detta tvivlande och ältande. Oro över pengar, oro över partnerskap, oro över framtiden. Du har verkligen malt många säckar av orosfrön, och nu finns det inte många kvar. Du ska bara igenom januari först, en månad där du på många sätt är tvungen att möta dig själv och dina egna demoner en stund. Det är dina djupare inre processer som möter dina yttre övertygelser, och det här är ett viktigt möte. Vad finns inom dig som inte riktigt går ihop med det du tror på, vill stå för och brinner för? Det här har inte sällan att göra med vänskapsrelationer, där du behöver fundera över om du verkligen trivs med dem och vad de står för, eller om du kanske har svårt att stå upp för dig själv. Det här sätter sedan trenden för hela 2021, där det blir allt viktigare för dig att hålla ordning och reda i vad du tror på, och lämna gamla beteenden, och ibland relationer, bakom dig. På det sättet får du också utrymme att hitta nya njutningar, nya rutiner och sätt att må bra på. Och även om början av året blir tufft, kommer energin och nyfikenheten du är känd för att besitta tillbaka med full kraft under 2021.

Kräftan 22 juni – 22 juli

Under 2020 handlade välmående för dig främst om att hålla relationer i balans, kära kräfta – och du offrade ibland även ditt eget välmående för andras skull. Det här lärde dig mycket om relationers ge och ta, men det är inte det som 2021 fokuserar på. Nej, det här året är det viktigare att du låter dig själv stå i fokus. Vad mår du bra av, vad behöver du? Det här är absolut inte frågor som är lätta att besvara, för du har under ett helt års tid haft fokus på helt andra saker än dina egna behov. Det här året behöver du öppna upp för att du går igenom viktiga, djuplodande förändringar, och verkligen gå till botten med dem – inte minst i relation till din kropp. Du behöver sova mer än vanligt, spendera mer tid ensam, boka av tid där du gör ingenting annat än tar hand om dig själv. Men du behöver också få prata om saker, om alla känslor och insikter som landar i dig och din kropp nu, och många kräftor går gladeligen in i terapi eller liknande nu. Under slutet av året sammanfogas kroppen och de inre förändringarna till ett, och träningen i sig kan bli en rent terapeutisk upplevelse. Att se din kropp, och allt som den bär inom sig, som din främsta tillgång är ett stort tema detta år. Men att komma i fas med kroppen bygger på att även komma i balans med tankarna och känslorna. Det är genom att bygga broar dem emellan som du mår som allra bäst.

Lejonet 23 juli – 23 augusti

Som du kämpade med din hälsa under 2020, kära lejon. Om vardagen inte var kaos, så strejkade kroppen. Det fanns stunder där du kände dig starkare än någonsin, och så byttes de plötsligt av mot oändliga utmaningar och prövningar, och ingen ork fanns kvar. 2021 har inte samma hopplösa upplägg. Du får förvisso mycket att göra på jobbet, och en relation är så inspirerande att det är svårt att lägga den vanliga tiden på att till exempel träna, men lusten är tillbaka. Lusten att få röra på dig, att få ta hand om dig. Den där känslan som du haft förut, där kroppen i rörelse känns mer som din kropp än den som är stilla, kommer tillbaka. Du finner inspiration till att må bra överallt nu. Men det här är inte bara för att det var så kämpigt 2020, utan det är också tack vare allt du lärde dig under 2020. Hur jobbigt det blir när du inte rör på dig, när du inte får använda kroppen och släppa de där magiska endorfinerna fria, när du inte har tid eller möjlighet att utmana dig själv fysiskt. Mitt i allt detta kan du dessutom komma att lära dig mycket om dig själv, och komma i kontakt med en djupare, mer ömsint och omsorgsfull sida av dig själv. Det här känner du av främst under början av sommaren, och det blir en lektion i självkärlek som du kan se fram emot mer av nästa år.

Jungfrun 24 augusti – 22 september

Hälsa är nästan hela din värld under 2021, kära jungfru. Du är trött på känna dig fast, som att du inte kan röra dig så fritt som du vill. Detta, tillsammans med att hela världen genomgår en slags kris vad gäller just hälsa, gör att du lägger om ditt liv en hel del. Du går in i ett nytt sätt att tänka kring din hälsa, gör det till din absoluta prioritet, och vägrar slarva en sekund med ditt eget välmående. I det här ingår många olika delar, inte bara träning, även om det är ditt tydligaste fokus. Du gör också stora förändringar i ditt hem, och kanske är det här inspirerat av hur mycket tid vi spenderat i hemmet, och att du någonstans insett hur viktigt det är för dig att må bra hemma. Ett dedikerat hörn för träning, stretching, yoga, boxning, meditation, vikter. Vad du än tränar så är det av största vikt att du känner att du kan göra det hemma också. Men att må bra innebär också att du kan få uttrycka dig kreativt detta år. För vissa jungfruar finns det en kreativ aspekt i deras valda träningsform, dans eller lagsport är bra exempel, men för andra kan det behövas ett ytterligare moment i att verkligen få ut allt som finns därinne. Att måla, skriva, dansa i vardagsrummet, spela eller lyssna på musik är alla sätt att må bra på nu som inte bör underskattas.

Vågen 23 september – 22 september

2020 var ett år av ordentlig omstrukturering i ditt hem, kära våg, och allting verkade pågå i hemmet, kring familj och bostad. Det här området svajar fortfarande en aning, men du börjar också hitta något mer bakom allt detta. En lust, en längtan, något större som är på gång. Det här gör att du mår bättre, du känner dig mer i kontakt med dina kreativa sidor, och det är den här vägen du ska följa för att må bra hela 2021. Det bästa du vet är din lust och vilja, så träning till exempel, behöver komma från en djup plats inombords där du känner dig inspirerad och peppad. Att njuta av att röra på sig, inte känna att du måste för att du måste, är helt avgörande 2021. Så följ lusten, och det är bokstavligen rådet för hälsa, för det finns mycket att hämta även i sexuell njutning det här året. Och med så mycket fokus på hemmet, som hänger kvar från förra året, varför inte låta den främsta, och mest passionerade, träningen ske just där? Under den senare delen av våren och början sommaren hamnar du alltmer i takt med din egen kropp, och kan njuta av att din kropp är, vill och känns såsom du känner den. Det här kan också blir en djupt andlig period, där du upptäcker mycket mer om dig själv än bara vad din kropp är kapabel till.

Skorpionen 23 september – 21 oktober

Du hade löjligt fullt upp under 2020, kära skorpion, och du förtjänar verkligen lite tid där du inte ständigt sitter böjd över datorn, stressar med någon deadline eller drar i något projekt som du förvisso är djupt engagerad i, men som tar över varje vaken minut. Att du dessutom under hösten flera gånger kände att det gick så hett till att det håll på att bli kortslutning gör att du vet vad du behöver fokusera på när det nya året kommer. Och om det skulle vara så att du på något sätt missat detta, så kommer du garanterat få höra det från en partner eller nära vän i årets början. Det är helt enkelt dags att varva ned. Du är som person van vid att identifiera dig med din kropp och vad den klarar av, och är ingen som slarvar vare sig med rutiner eller hälsa, men frågan är om du inte hetsat på lite för mycket. Nu behöver du grunda dig själv, och det finns två områden där du behöver lägga lite extra energi. Det första är mathållning. Slut på stressade luncher och att kasta i sig mat – mat är kärlek, och du behöver visa dig själv massor av kärlek. Det andra är att hitta en grundande plats där du kan landa, för det här året kommer du att behöva landa om och om igen. Ett sätt är att kombinera dessa två, och låta köket bli den plats där du landar, bokstavligen fyller på energi och verkligen ger dig själv det du behöver. Här kan du också leka runt och få utlopp för en kreativ lust – perfekt!

Skytten 22 oktober – 21 december

Vad är ett jag, vem är jag? Det var de stora frågorna som du brottades med under 2020, kära skytt. Det kändes periodvis som att du bara var det du hade, och att allting kom att handla om det vi kan se. Det här satte också vissa spår i din självbild, och många skyttar hade svårt att connecta med sin egen kropp. Vissa testade helt nya matrutiner, andra gav upp och levde på det som suget bad om. Det är inget fel i att njuta, men när skytten är i obalans och känner sig osäker, så blir det lätt för mycket av det goda, och dåligt med fokus på det som måste göras. Eller motsatt, att det blev för nitiskt med exempelvis detoxar, när du egentligen hade behövt få lite av varje. Lite godbitar blandat med goda juicer. 2021 är ett aktivt år för dig, ett år där du gärna vill att saker ska hända lite hela tiden, och därför är det viktigt att redan tidigt tänker lite på balansen. Hur mycket orkar du göra, och vad behöver du få vid sidan av för att orka med. Det är lätt för dig att dra iväg i högsta hastighet och sedan krascha, och det här året finns risken att du inte bara kör slut på dig själv, utan att det blir en domino-effekt. Så låt inspirationen ta dig på olika äventyr, men kom ihåg att lokalisera din egen broms, så du får ett jämnt flöde.

Stenbocken 22 december – 19 januari

Du tog enorma mängder ansvar under 2020, kära stenbock, och det slet på krafterna. Samtidigt fick du, precis som under ett intensivt träningspass, chansen att jobba med muskler som du inte vanligtvis använder, och det här kommer visa sig vara en ordentlig tillgång under 2021. Det här är ett år där du skördar frukterna av hårt arbete, och känner att du verkligen gjort ditt allra bästa. För resultatet finns där. Det kanske inte är perfekt, för det är det väl aldrig, men du har sannerligen mycket att tacka dig själv för och att glädjas åt. 2021 är annars ett kostens år, ett år där du unnar dig att tänka mer på vad och hur du äter, och hur det påverkar dig. Du har mycket att vinna på att lära dig mer om vilken mat som får dig att må bra både fysiskt och psykiskt, och det är ingen dum idé att gå en kurs eller två för att verkligen komma till botten med vad mat kan ge dig. Det är nämligen också ett år av att ge dig själv gåvor, till exempel i form av vidareutbildning, och i vissa fall även djupare investeringar som terapi eller liknande. Det som är fördelen med att göra något sådant under 2021 är att du är på en trygg plats, vet vem du är och vad du har, och att du är redo att ta dig an vad du än möter.

Vattumannen 20 januari – 18 februari

Om hela förra året kändes som att sitta instängd i en låda, kära vattuman, så är 2020 den totala motsatsen. Nu är det du som kommer ut, som står längst fram och som andra vänder sig till. Människor kommer till dig för alla typer av råd och tips, och du blir lätt gruppens självklara kärna. Det här året behöver du också känna att den där sociala pusselbiten finns med i allt du gör, även om det sker på distans, så till och med träning via zoom känns bättre än att göra något helt ensam. Men du känner dig också delvis som en ny person nu, vilket är det som du allra mest ska njuta av. De viktiga förändringar du tvingades att göra under 2020 har satt allting i ett nytt ljus, och det är med större självsäkerhet som du därför stakar ut ditt eget mål. Så vad gäller träning och hälsa är du ett av de få tecken som i år verkligen tjänar på att just sätta upp ett tydligt mål: “under 2021 ska jag…” för chansen är stor att du också är den som har motivationen att fullfölja. Din drivkraft är enorm och om du känner att du behöver den sociala aspekten för att verkligen lyckas så kommer det inte vara svårt att även locka andra att stå vid din sida. Andra flockas till dig nu. Kanske är det i år PT-drömmen eller yogalärare-fantasin blir verklighet?

Fiskarna 19 februari – 20 mars

Trots isolering och restriktioner så var 2020 ett väldigt aktivt år för dig, kära fisk. Du kämpade mycket med både sociala relationer och med ett överskott av energi som ibland gjorde dig galet rastlös. 2021 är ett lugnets år, där du istället lägger mycket tid på att tagga ned, slappna av och bara vara i det som är. Medveten närvaro, meditation, yoga, all typ av nedvarvning är givande nu, och innebär inte bara att du blir lugn och stilla. Tvärtom så frigör det här ditt sinne, så att du kan få kontakt med kreativitet och lust. Förra året handlade nämligen så mycket om andra, att det blev svårt att hitta till dig själv, och det kan ha varit väldigt länge sedan som du hörde din egen inre röst tydligt och klart. Men det krävs mod att verkligen satsa på att må bra, inte bara i kroppen, utan också ta ansvar för alla andra lager av hälsa som är kopplade till din kropp. Stress dyker gärna upp på jobb och i ditt hem i år, och därför är det viktigt att du tidigt hittar ett sätt där du känner att du verkligen kan slappna av och varva ned. Att inleda och avsluta varje dag med att fråga dig själv hur du mår, att se till att du får gott om tid för dig själv och att varje dag innefattar även en paus, är några bra rutiner som du tjänar på att lägga till dig med. För det spännande som pågår inom dig, är att du genomgår en viktig själslig process nu, och när du kommer ut ur den om ungefär ett år kommer livet se ordentligt annorlunda ut.

Av: Sofia Pontén, astrologen bakom Scorpio Rising

Foto: TT

LÄS MER:

Så hanterar ditt stjärntecken tristessen under corona

Bästa träningsformen för dig – baserat på ditt stjärntecken

Utvald läsning