Smarta taco-hacket du kanske inte tänkt på

Tacos och en hand som skriver på tacoburken

Tex-mex-köket introducerades på den svenska matmarknaden i mitten av 80-talet. Några år senare, rättare sagt 1991, kom Santa Marias tacoprodukter för att stanna. Sedan dess har tacosen varit en del av svenskarnas fredagstradition, och till och med fått namnet ”tacomys”.

4 matlagningsmissar som gör grönsaker mindre nyttiga
1:04

Efter reklamen: 4 matlagningsmissar som gör grönsaker mindre nyttiga

(1:04)

Slå på ljud

Under åren har de klassiska hårda tacoskalen fått sällskap av allt från mjuka tortillabröd, till båtar och chips. Och tacofans har gladeligen delat med sig av smarta tips och tricks längs vägen för att underlätta själva ät-momentet – och för att tacon ska bli ännu smarrigare.

10 smarta och enkla taco-knep

Ibland kan ett knep vara så enkelt att man inte ens skulle ha kommit på det själv. Nedan följer smarta 10 smarta tacoknep att ta till.

1. Skriv datum på tacosåsburken

Skriver datum på locket av tacoburken.

Ekotipsets knep med tacoburken är löjligt enkelt – och smart!
Foto: Ekotipset.se.

När det vankas tacos har du säkert i förbifarten köpt en burk tacosås i affären – för att senare komma hem och hitta fyra öppnade burkar i kylen. Men du blir osäker på hur länge de har varit öppnade och vågar inte chansa, så du öppnar en ny...

Bloggen Ekotipset har en lösning på problemet: ”Skriv in det datum då burken öppnades på locket!”. Så enkelt, så smart!

Ett annat knep är att frysa in slattarna från tacosåsen, men bra att veta att den kan bli något vattning sen när den tinat igen.

2. Påsklämma i botten på rullen

När du har rullat en perfekt tacoburrito så märker du att det droppar från botten, ner över händerna och tacorullen havererar totalt. Men 2016 kom Emma från Hallsberg på den briljanta idén att sätta en påsklämma i botten på tacorullen, något som Nyheter24 uppmärksammade då.

Ett annat smart tips som lämpar sig bra för barn är att rulla in i tacorullen i folie. Vips blir det lättare att äta för den lilla tacoälskaren!

3. Tortillabröd i kakburken

Tortillabrödet är inte bara gott, det kan också rädda kakorna i din kakburk från att bli sega. Du lägger helt enkelt ett tortillabröd i botten på kakburken. Förklaringen till att det funkar är vetenskaplig och beror på att tortillabrödens fuktighet sprider sig i kakburken vilket gör att kakorna håller sig otroligt färska och fina.

Så här gör du:
Skär tortillabrödet i samma storlek som diametern på pepparkaksburkens botten. Skär därefter ut två lika stora cirklar bakplåtspapper.

Lägg först en bit bakplåtspapper i botten, därefter ett tortillabröd, och sedan ett bakplåtspapper igen. När du har denna botten kan du lägga kakorna i burken.

Så fixar du tacos på nytt sätt – 7 fräscha recept!

4. Lägg allt i samma skål – gör en salsa

Trött på att det blir femtioelva olika skålar som ska diskas? Gurka, tomat eller lök – vad det nu än är som ska ner i din tacos kan det likaväl blandas direkt i en stor skål. Och om du dessutom slänger ner koriander i blandningen har du dessutom plötsligt gjort en Pico di gallo-salsa! Recept för Pico de gallo hittar du här.

6. Gör egen tacokrydda

Glömde du köpa tacokrydda? Ingen fara! Förmodligen har du allt du behöver om du kikar i ditt kryddskåp. Tacokrydda består oftast av spiskummin, paprikapulver och chilikrydda.

Så gör du egen tacokrydda:

  • 3 msk spiskummin
  • 2 tsk paprikapulver
  • 3 msk chilipeppar
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk socker
  • 1 tsk oregano

Blanda allt och förvara sen i en försluten burk.

7. Avokadotricket – så får du den att mogna

En avokado

Att hitta en perfekt mogen avokado kan vara en riktig konst. Men det finns en trick som förhoppningsvis kommer att göra susen!
Foto: Janerik Henriksson/TT.

En egengjord guacamole var planen, men hur mycket du än klämde och kände i affären är avokadon omogen när du öppnar den. Men det finns ett smart knep som kan påskynda mogningsprocessen något: Slå in avokadon i foliepapper och in i ugnen på 100 grader i 10 minuter. Håller tummarna att det funkar!

Det här ska du aldrig ha i vattnet när du kokar pasta

8. Dryga ut färsen med bönor

Smart för både plånbok och miljö är att dryga ut tacofärsen (oavsett om det är köttfärs eller vegetarisk) med bönorm exempel svarta bönor eller kidneybönor funkar fint!

9. Crème fraiche i stället för gräddfil

Crème fraiche funkar precis lika bra som gräddfil i tacos. Kanske är det till och med godare och enklare att äta eftersom den inte är lika rinnig. Men det är en smaksak så klart!

10. Smarta tacotårtan

Tacotårta med avokado och picklad rödlök.

Tacotårtan funkar utmärkt att göra på tortillabröd som har blivit över och kanske är lite torra. På så sätt undviker du onödigt matsvinn!

Tacotårtan är ett bra alternativ om du har ett gäng torra tortillabröd kvar från förra helgen eller om du har i frysen. Likt pannkakstårtan bygger du på lager, men med alla tacotillbehör du gillar, och sen in i ugnen. Smidigt, gott och smart! Här hittar du recept till tacotårtan.

7 sätt att säga att du är svensk – utan att säga att du är svensk

Lyxiga nudlar på fyra minuter
2:44

Efter reklamen: Lyxiga nudlar på fyra minuter

(2:44)

Slå på ljud

Utvald läsning