Dämpa oron: Så vet du om ditt husdjur mår dåligt
"Mjaaauu!" säger katten och lägger sig till rätta i hörnet av soffan. Matskålen står fortfarande halvfull och hen har inte velat gå ut på hela dagen. Är det något som är på tok? Eller är hen bara lite extra trött? Kanske är det åldern som börjar spela ut sin rätt?
"Jag hör inte bilarna så bra längre och tycker det är läskigt att gå ut. Grannkatten retar mig och det nya torrfodret smakar papper. Jag hatar när det regnar och vill bara krypa under täcket. Dessutom har du inte klappat mig på hela dagen!". Så hade det kanske låtit om katten kunde prata – men det kan den ju som bekant inte.
Tydliga tecken på att våra husdjur inte mår bra är att de blir mer passiva, drar sig undan och blir osäkra i sin omgivning.
– Lindriga försämringar i syn och hörsel kan vara svåra att upptäcka. De lever i en ganska liten värld som de har kontroll på, de går samma promenader varje dag och träffar ungefär samma människor. De har i regel väldigt bra både hörsel och syn och är bra på att kompensera för det ena eller andra, förklarar Oskar Nilsson, veterinär på Hälsinge Smådjursklinik.
Om husdjuret börjar se eller höra dåligt
Om hörseln eller synen börjar svikta kan hunden eller katten bli tveksam i trappor, kanske främst när det är mörkt. Den kan också bli osäker i kontakten med andra människor eller djur. En hund kan bli mindre äventyrlig och kanske inte längre vill lämna stigen under skogspromenaden.
– I övrigt är de som oss människor när vi mår dåligt eller har ont. Vi skriker inte ut det, utan vi drar oss undan, blir mindre sociala och mindre benägna att delta i aktiviteter.
Om hörseln börjar bli nedsatt kan vi behöva övergå mer till bildsignaler och handgester för att få hunden eller katten att komma, lägga sig ned eller stanna. Vi måste ha större koll på dem utomhus och kan kanske inte ha dem lösa lika mycket.
– När det gäller nedsatt syn får du använda mer ljud och prata mer för att vara tydlig. Kanske får du använda en vissla för att djuret ska höra var du är någonstans. Du får också vara försiktig när du introducerar djuret till nya miljöer så att det inte skadar sig.
Hunden eller katten har ont
Liksom oss människor blir våra husdjur också tröttare och får mindre ork med åldern. Men för djur är det mindre extremt jämfört med människor och det märks först ofta väldigt sent i livet, förklarar Oskar Nilsson.
– Om djuret blir mindre aktivt och mer passivt så ska man nog tänka att det finns en anledning, snarare än att det beror på ålder. Drar hunden eller katten ofta sig undan till ett hörn kan det betyda att den har ont.
Vanliga besvär och skador hos hundar och katter är hudproblem, mag- och tarmbesvär, besvär med tänder och mun, skador på tassar och att de får in saker i luftvägarna. Hos äldre katter är också ledproblem vanligt.
– Det är ganska vanligt att kattägare söker veterinär lite för sent. Katter är ute mer och vi lever inte lika nära dem, därför är det svårare att se hur de mår.
Hunden kan ha ett uppdämt närhetsbehov
Det viktigaste vi kan göra för våra husdjur är att se till att de är stimulerade och utmanade fysiskt och mentalt. Och det kan man göra med ganska små resurser, menar Oskar Nilsson.
– Husdjuren sover ganska mycket naturligt. Man kanske glömmer bort att de behöver stimulans när de inte sover. Man behöver leka med sin katt, träna dem och kanske gömma saker. Alla djur behöver rörelse och belöning, kanske i form av godis eller uppskattning från ägaren.
LÄS OCKSÅ: Studie: Husdjur är värt lika mycket som en partner
Detta gäller inte minst om vi är borta från djuret en stor del av dagen. Vissa husdjur har ett större närhetsbehov av andra och har kanske ett uppdämt behov av närhet när vi kommer hem från jobbet.
– Hunden har kanske sovit hela dagen. Själv kommer du hem trött från en lång jobbdag och bara vill slänga dig i soffan eller spela tv-spel. Det kan såklart krocka, säger Oskar Nilsson och fortsätter:
– En katt kan använda kattlåda och kan aktivera sig inomhus på ett annat sätt, genom att hoppa upp och krypa under möbler och klättra på saker. En hund är mer begränsad. Därför finns det också ett lagstadgat krav på att en hund inte får vara ensam i mer än sex timmar. Tänk själv om du inte fick kissa på sex–åtta timmar.
Aktivera husdjuret kvällar och helger
Om husdjuret lever ett ganska stillsamt liv i veckorna gäller det att fylla kvällar och helger med aktiviteter, säger Oskar Nilsson.
– Kanske kan man någon gång se till att gå hem tidigare från jobbet eller ta en längre lunch för en promenad med hunden. Någonstans får man påminna sig om att ett djur faktiskt är ett engagemang som man har tagit på sig och att det är upp till en själv att se till att katten eller hunden mår och har det bra.
Foto: TT/Shutterstock, Emil Gustafson