QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Riktiga rysare: Tips på tv-serier, film och poddar med kriminaltema

18 dec, 2020 
AvHenrik Högström
Tjej myser med katt
Som de flesta redan vet riskerar vi att få fira jul med stort socialt avstånd. Och det är ju närmast kriminellt tråkigt. Men här är några tips på tv-serier, filmer och poddar i den mörkare skolan att se eller lyssna på i ensamheten.
Annons
21 storfilmer som fyller 21 år 2021Brand logo
21 storfilmer som fyller 21 år 2021

Sen 6-åriga JonBenét Ramsey hittade död i familjens hem i Boulder, Colorado på julaftonsmorgonen 1996. Fötter och händer var bundna och flickan hade strypts till döds. Det sista pappan hade sett av henne var när han stoppade om henne för kvällen dagen innan.

Föräldrarna, John och Patsy, blev tidigt misstänkta för att ha mördat sin egen dotter. Bland annat eftersom det saknades fotspår i snön utanför huset. Föräldrarna har, under årens lopp, friats från misstankar med DNA-bevisning. Detsamma gäller de misstankar som fanns mot en utomstående man, en före detta lärare, som sattes i samband med mordet.

Fallet blev och är än idag väldigt omskrivet. Inte minst eftersom JonBenét var något av en kändis. Hon hade varit med i flera skönhetstävlingar för barn och bland annat korats till ”Little miss Colorado”.

Helen och Jannicas mördare
Mördaren ringde poliserna som jobbade med utredningen och lämnade anonyma meddelande. Till slut kunde Helén och Jannicas mördare gripas.

Tips på tv-program om kända fall

I Netflix-serien Castin JonBenét tar man ett annorlunda grepp på det olösta mysteriet genom att dramatisera händelserna. Skådespelare gör de olika rollerna i dramat och får prata om sina karaktärer och lufta egna teorier om det olösta mordet.

Annons

Jakten på en Mördare i SVT

Under hösten har ”Jakten på en mördare” (SVT) fångat tv-publiken. Det är berättelsen om utredningen efter mordet på Helén Nilsson och Jannica Ekblad i Skåne 1989. En lång och svår utredning som blir ett sorts blixtnedslag i ett Sverige från förr men inte så länge sedan.

Här är poliser som kämpar för att få göra sitt jobb utan att bromsas av nya managementmallar, det finns misstänkta bakom varannan buske och anhöriga som inget annat vill än att få svar.

Även om man vet facit på jakten är det en fängslande berättelse med stark lokalfärg.

Jan Staaf och Peter Sjölund
Polisen Jan Staaf och släktforskaren Peter Sjölund samarbetade i jakten på den okände dubbelmördaren i Linköping.

DNA-detektiven: Dubbelmordet i Linköping (TV4)

Vad händer om man blandar in något så mossigt som släktforskare i en mordutredning? Exemplet från lösningen av dubbelmordet i Linköping 2004 visar att det är ett riktigt vasst vapen. I ett pilotprojekt kopplas DNA-specialisten Peter Sjölund in i utredningen.

Annons

Med utgångspunkt från de spår som lämnats på brottsplatsen, släktforskningsdatabaser och folkbokföringsarkiv skrider han till verket. Här är berättelsen om arbetet som ledde fram till att en man kunde gripas och senare fällas för det 16 år gamla mordet.

Tips på podcasts med kriminaltema:

Jag var där (Podplay)

Du vet att du har hört talas om det men kommer inte riktigt ihåg hur det var. I podden ”Jag var där” hittar Mattias Bergman och Andreas Utterström personer som var med vid de stora nyhetshändelserna i Sverige och pumpar dem på hela storyn.

Och då kan det lika väl handla om inblickar i tragedier som skolattentatet i Trollhättan och lasermannens härjningar som om fittstims-debatten och hur Robinson blev en del av det svenska folkhemmet.

Podden anything you say

Anything you say (Vault studios)

Historien erbjuder exempel på hur misstänkta erkänt brott de senare blivit frikända för. Så vad är det som gör att en människa svänger från blånekande till att ”lägga alla korten på bordet”? I podden Anything you say diskuteras förhörsmetoder utifrån verkliga fall. Bland annat det om 18-årige Travis Slaughter som erkände och avtjänade ett straff för mord på 13-årige Maurice Purifie, 1998. En bekännelse som han nu menar är uppdiktad och formad i förhör.

Podcasten spår

Spår (Acast)

I podcasten Spår granskar prisbelönta radiojournalisterna Anton Berg och Martin Johnson olika kriminalfall och gör egna utredningar. Varje säsong avhandlar ett specifikt fall, bland andra Kalamarksmordet, där granskningen av fallet ledde till att morddömde Kaj Linna frikändes 2017 efter tretton år i fängelse. Välgjort, gediget och mycket spännande lyssning.

LÄS MER

Danielle trodde hon var sjuk – fyra timmar senare föddes dottern

Pernilla Månsson Colts kritik mot utseendefixeringen i tv

Mikroaggressioner – du kan vara utsatt för dold diskriminering

Annons