Psykologen: Må bättre – börja julpynta nu

Julpynta tidigt gör dig lycklig

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

När är det egentligen okej att man börjar julpynta? Det är en polariserad debatt som i flera decennier har dykt upp i november.

En del anser att det inte ska pyntas förrän den första advent och förfasas över grannens julpyntade entré och julinlägg på sociala medier redan i mitten av november. Andra smygstartar gärna flera veckor innan med både ljusslingor, adventsstjärnor och dekorationer runtom i hemmet.

Julpynta tidigt – bli gladare

Tidigare intervjuer med psykoterapeuter har pekat på att de som börjar julpynta tidigare är lyckligare. I en intervju i SVT:s program Morgonstudion tipsar även psykologen Dan Katz om att det kan vara en god idé att börja julpynta redan i november, särskilt i år.

– Vi lever i tider då vi har det ganska jobbigt, där många av oss har begränsad möjlighet att göra det som vi tycker är kul. Och då måste vi aktivera oss, det är faktiskt en av de mest effektiva metoderna mot depression. Det kallas för beteendeaktivering och det innebär att man försöker göra det som känns intressant eller kul, även fast man inte känner för det, säger han i SVT.

På frågan om vi inte riskerar att tröttna på eller vänja oss vid julpyntet när högtiden väl är här, om vi sätter igång med det redan i november, svarar han i SVT:

– Det är möjligt att det är en risk, men om vi har tröttnat på det pyntet vi har, varför inte skaffa ännu mer pynt? För jag tycker det viktiga är att vi hittar på något roligt att göra och det här är något som är kul och som man faktiskt kan göra ensam.

En annan fördel med julpyntet är att det blir mysigt i hemmet, vilket kan öka känslan av hemtrevnad. Inte ett fan av tomtar och det julröda? Satsa på din vanliga färgpalett, ljusslingor som lyser upp och neutralare dekorationer.

Vill du julpynta, men saknar inspiration? Gör det enkelt med någon av våra snabba uppdateringar som ger julkänsla, som du hittar samlade här. Eller varför inte tillbringa en eftermiddag med att pyssla ihop en krans? Hitta din egen dekorationsstil och prova på de DIY-projekt som du tycker är roliga för att aktivera dig och skapa stämning inför den stundande högtiden!

LÄS MER

Jul och nyår 2020 – då får vi nya besked från FHM

Lars Lerin är årets julvärd 2020

Detta är Årets julklapp 2020

Mer innehåll från MåBra
Dela på: