QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

”Sortera upp ditt liv”-profilens bästa tips för ordning och struktur

04 mar, 2022 
Elaine Green och garderob i ordning
Elaine Green kallar sig själv lite skämtsamt för Sveriges Marie Kondo. I vår ser vi henne i tv-programmet Sortera upp ditt liv där hon hjälper familjer att rensa i röran . Här är hennes bästa tips för att få ordning – och hålla den.
Annons
4 städtips som kommer göra ditt liv så mycket enklareBrand logo
4 städtips som kommer göra ditt liv så mycket enklare

Med våren kommer ofta en lust att städa och rensa – vilket sällan är en liten uppgift. Som tur är finns det många smarta knep för att göra det både enklare och roligare. Och känslan när ordningen infinner sig är oslagbar.

Organisationsexperten Elaine Green har under våren varit aktuell i tv-programmet Sortera upp ditt liv. Tillsammans med en städexpert och en snickare hjälper hon familjer att sortera, rensa och städa i kaoset som är deras hem och liv. Vem passar bättre att be om tips på det här området?

Hej Elaine! Vem är du och varför är du bra på att organisera?

– Jag är frilansande musiker, skådespelare och nu, organisatör. Jag har blivit något av en organisationsexpert för att jag älskar att rensa och fixa hemma hos alla mina nära och kära. En stökig vind som kan stressa andra gör mig riktigt glad!

Annons

Vilka är dina smartaste organisationshacks för att få vardagen att fungera smidigare?

– För det första, ha bara saker du behöver och tycker om. Ju färre saker vi har desto kortare tid tar det att plocka undan och hålla ordning. En annan sak är att se till att var sak har sin plats så att det blir enkelt att hålla ordning, både för stora som små. Att märka upp med etiketter i lådor och skåp är ett enkelt och smart sätt för att slippa undra över vart olika saker ska vara.

5-minutersregeln

Hur ser dina egna städ- och rensrutiner ut?

– En grundregel jag har och verkligen håller mig till är en ”in, en ut-metoden”. På så vis kommer vi alltid ha kontroll över hur mycket saker vi har. Min städ-filosofi är att varje rum jag städar och plockar i inte får ta mer än fem minuter.

Åh nej! Det kommer spontangäster om fem minuter och hemmet är kaos! Vad gör du?

– Haha! Hemma hos mig är det inget problem alls då jag inte har så mycket saker och att allt oftast är i ordning. OM det skulle vara så att det är ett tillfälligt kaos skulle jag ta emot mina spontangäster som skulle få ta mig och mitt hem som jag är!

Annons

Bjud in till städfest

Vad är tråkigast att rensa/städa/organisera och vad är ditt tips för att göra det lättare och roligare?

– Förråd brukar de flesta tycka är en riktig rysare och något som kan göra det både roligare och lättare är att be vänner och familj om hjälp. Istället för att önska oss fler saker när vi fyller år eller vid jul kan vi istället önska oss en rensnings-fest – en riktig win-win!

Elaines ”Sparks joy”-motto

Du har kallat dig för Sveriges Marie Kondo. Vad är din motsvarighet till ”Sparks joy”-mottot?

– Jag tycker att alla människor förtjänar att leva sina bästa liv och ha de saker de verkligen älskar runt omkring sig. Alla borde titta på sina saker och tänka ”Är det här något jag vill ta med mig på resan mot mina mål och drömmar?”.

Du har en podd: Jag vill bara dricka te och va ifred med Mirjam Sandström. Vad pratar ni om där?

– Åh! Det är en feelgood-podd där vi bara pratar om härliga saker som får oss att må bra, precis som ni gör för era läsare! Vårt primära syfte är att dom som lyssnar får en frizon från alla måsten och bara får vara ifred och dricka te för en stund.

Annons

Elaine Greens tre smarta tips alla borde ta efter för att underlätta sitt liv

1. Rensa ut ALLT du inte behöver

Låt det ta tid och ta en kategori i taget. Börja med en lite mindre kategori som till exempel pennor eller väskor för att sedan gå vidare till större områden.

2. Kör ”en in, en ut-metoden”

Det många gör är att de tar in massa saker i sina hem utan att något kommer ut. Flödet stoppas och helt plötsligt blir det alldeles för överväldigande att ta tag i sakerna som istället stuvas undan på vindar och källarförråd.

3. Be om hjälp

Det underlättar verkligen att ha någon vid vår sida vid rensning, någon som kan se saker och ting utifrån och som kan stötta när det behövs. Att rensa kan både vara svårt och känslosamt.

Foto: TV4/TT

Annons