Nu gör ännu en Skarsgård succé på vita duken – kolla in 9-årige Kolbjörn

megan och stellan skarsgård

Skådespelarfamiljen Skarsgård växer. Nu är det inte längre bara pappa Stellan och sönerna Alexander, Gustaf, Bill och Valter som agerar på tv och på film. Också lillebror Kolbjörn, 9 år, har gett sig in i branschen.

Stellan Skarsgårds åtta barn - allt du vill veta
1:9

Efter reklamen: Stellan Skarsgårds åtta barn - allt du vill veta

(1:9)

Slå på ljud

Detta är Kolbjörn Skarsgård

Kolbjörn Skarsgård är född i augusti 2012 och är 9 år gammal. Senare i år fyller han 10. Han är yngste son till Stellan Skarsgård och dennes hustru, Megan Everett Skarsgård, som är filmproducent och manusförfattare och Stellans andra hustru. Kolbjörn har också en tre år äldre storebror, Ossian, som är född våren 2009. Familjen bor på Södermalm i Stockholm.

Förutom Ossian har Kolbjörn sex stycken flera år äldre syskon. Kolbjörn, Ossian och syskonen delar samma pappa, Stellan Skarsgård, men inte samma mamma. Tillsammans med My Skarsgård har Stellan sönerna Alexander, Sam, Gustaf, Bill och Valter samt dottern Eija.

Kolbjorn Skarsgard

Kolbjörn Skarsgård, 9 år, spelar Clark Olofsson som barn i Netflix-serien Clark.

Netflix

Spelar lilla Clark i Netflix-serien Clark

Just nu kan tv-tittarna se Kolbjörn i rollen som den unge Clark Olofsson i Netflix-serien med samma namn, Clark. Kolbjörn dyker upp i seriens första avsnitt. Rollen som den vuxne Clark spelas av Kolbjörns storebror, Bill. Och nog är Bill och Kolbjörn slående lika? Samma hår, samma läppar, samma – lätt trumpna – uppsyn...

Serien som sänds via streamingjätten är regisserad av svenske stjärnregissören Jonas Åkerlund. Förutom Bill så syns också hans partner Alida Morberg i serien, samt kompisarna Adam Lundgren och Björn Gustafsson. Adam Lundgren har berättat, för Café, att inspelningen av serien var lite som ett sommarläger.

– Vi pratade flera gånger om att det är helt otroligt att vi har fått göra det här ihop och samtidigt få betalt. Det var som om två polare fått nyckeln till mask- och kostymförrådet och sen bara blåst på, säger Adam till magasinet.

ossian kolbjorn skarsgard

Ossian, Kolbjörn, Megan och Stellan Skarsgård på röda mattan under premiären av Clark.

Karin Törnblom/TT

Berättarrösten i Clark

Kolbjörn spelar, som sagt, den unga Clark. Och Bill den vuxne. Bill gör också berättarrösten i Clark. I en intervju med Café berättar Bill att han uppfunnit en egen dialekt, kallad Clark Olofssonska. Detta efter att ha studerat den riktige Clark Olofsson.

– Berättarrösten är liksom en egen karaktär. Det är ett coolt, jazzigt soundtrack till serien, och när jag skulle läsa in det så blev det liksom …, han knäpper med fingrarna.

– Det är en savvy Clark i en rökig bar med en cigarr och konjak som lite pretentiöst färgar berättelsen om sitt liv.

Stockholmssyndromet: Vad som egentligen händer – och fler kända fall

Stellan Skarsgårds ord om sonen Kolbjörn

Det var år 2007, efter över 30 års äktenskap och sex gemensamma barn, som Stellan och My Skarsgård bestämde sig för att gå skilda vägar. Två år senare gifte sig skådespelaren med Megan Everett, med rötter på Irland. Filmstjärnan konstaterar:

– Under 40 år har jag bara jobbat runt fyra månader per år, jag har ju haft en massa barn att ta hand om. Det verkar som om jag får fortsätta med det.

Och hur känns det att åter ta små barn till skolan och hämta de efteråt? Frågan, som ställts av Feminas medarbetare Gunnar Rehlin, möts med ett skratt.

bröderna skarsgård

Sam, Bill, Valter och Gustaf Skarsgård under premiären av filmen Utvandrarna där Gustaf spelar huvudrollen.

Karin Törnblom/TT

– Det tycker jag att jag hållit på med i evigheter så jag har ingen ny känsla inför det.

Så, har man en gräddfil in i branschen om ens efternamn stavas Skarsgård? Gustaf konstaterade en gång att ”det gör det lättare att komma in genom dörren, men sedan blir det desto svårare att bevisa att vi kan någonting”.

Stellan själv hävdar att han inte har pushat barnen i någon riktning, de har valt sina egna vägar. Men givetvis har de fått fråga om råd, om de velat. Just nu är flera av barnen aktuella i diverse produktioner. Gustaf Skarsgård samarbetar med Alexander Schulman på Dramaten, Alexander gör huvudrollen i The Northman och är aktuell i Lars von Triers Riket Exodus i höst. Och så Bill och Kolbjörn då, aktuella i Clark.

Hinner Stellan se allt som sönerna gör utomlands och på hemmaplan?

– Nej, jag försöker, men jag ligger efter. Men jag träffar dom ofta, de bor ju på Söder.

Utvald läsning