Nostalgi! 5 julkalendrar på SVT vi aldrig glömmer

Julkalendern har varit ett självklart inslag i decembermörkret sedan 1960, och de flesta av oss har nog någon form av relation till julkalendern och säkert också en favorit. Årets julkalender Kronprinsen som försvann har mötts både av kritik och hyllningar. Här är fem klassiker vi aldrig glömmer.

Se också: 7 omtalade julkalendrar genom tiderna

7 omtalade julkalendrar genom tiderna
1:32

Efter reklamen: 7 omtalade julkalendrar genom tiderna

(1:32)

Slå på ljud

Här är fem julkalendrar som ger oss nostalgi:

Mysteriet på Greveholm (1996)

Mysteriet på Greveholm

Mysteriet på Greveholm handlar om familjen Olsson som har tröttnat på att sitta i lägenheten i stan och därför bestämmer sig för att få en vit jul på landet. De hyr ett hus på landet och hamnar på ett slott – Greveholm. Väl inflyttade upptäcker barnen snart att det spökar. Kalendern blev en enorm tittarsuccé som fick en uppföljare 2012. I rollerna såg vi bland annat Anna-Lena Brundin och Peter Fridh.

Här kan du se alla avsnitt av Mysteriet på Greveholm.

Sunes jul

Sunes jul är baserad på Sune-böckerna av Anders Jacobsson och Sören Olsson och det var författarna själva som skötte lucköppningen. Både Peter Haber och Carina Lidbom slog igenom stort för den breda publiken för sina roller – Haber som nervösa och slarviga pappa Rudolf, och Lidbom som betydligt mer avslappnade mamma Karin. Övriga roller i familjen spelades av Andreas Hoffer (Sune), Gabriel Odenhammar (Håkan) och Nina Almlöf (Anna).

Här kan du se alla avsnitt av Sunes jul.

Gumman som blev liten som en tesked (1967)

Teskedsgumman

Väldigt omtyckt kalender som bygger på en berättelse av den norska författaren Alf Pröysen. Huvudpersonen, som spelades av Birgitta Andersson, blir ofrivilligt liten som en tesked men klarar sig ur knepiga situationer ändå. I rollen som gummans man såg vi Carl-Gustaf Lindstedt. 1973 kom favoriten tillbaka som tv-serie, Teskedsgumman.

Här kan du se alla avsnitt av Gumman som blev liten som en tesked.

Trolltider (1979)

Trolltider julkalender

Också högt älskad kalender där vi mötte de två trollen Tova och Kleva, som spelades av Birgitta Andersson och Eva Rydberg. Trolltider blev så populär att den sändes igen 1985 och 1994. Christina Lagersson stod för regi efter ett originalmanus av författaren Maria Gripe och dottern Camilla Gripe.

Här kan du se alla avsnitt av Trolltider.

Pelle Svanslös (1997)

Pelle Svanslös julkalender

Julkalendern är baserad på Gösta Knutssons böcker om katten Pelle Svanslös, och blev populär väldigt bland både barn och vuxna när den sändes 1997. Rollen som Pelle Svanslös spelades av Björn Kjellman, och Maja Gräddnos spelades av Cecilia Ljung.

Här kan du se alla avsnitt av Pelle Svanslös.

Foto: IBL

Utvald läsning