Måns Möllers galna utmaning – för sonens skull: "Helt vansinnigt!"

Måns Möller ska åka tio Vasalopp på tio dagar.
Vad är 16 weeks of hell?
Slå på ljud

Komikern Måns Möller har redan skrivit in sig i Guiness rekordbok, efter att tillsammans med längdskidåkaren Christer Skog ha cyklat snabbare genom Europa än någon annan tidigare gjort.

Nu ska de två ge sig på ett nytt rekord: De ska åka tio Vasalopp – på tio dagar. När de har kommit i mål i Mora efter de nio milen är det bara att hoppa in i bilen och åka tillbaka till Sälen igen för att kunna börja om dagen efter.

Vill du bli en bättre skidåkare? Så här ska du träna!

Måns Möller och Viggo Foundation

Varför gör han detta? Jo, liksom förra gången är målet att samla in pengar till fonden Viggo foundation, som han själv startat. Fonden ska ge möjlighet för barn med neuropsykiatriska funktionshinder att idrotta på sina villkor. Namnet har fonden fått efter Måns Möllers egen son Viggo, som har autistiskt syndrom med lätt utvecklingsstörning.

Men det var Christer Skog som kom på den smått galna idén:

– Jag läste att Vasaloppet skulle hålla spåren öppna i hela tre veckor i år. Då tänkte jag att om vi lyckas göra tio Vasalopp i rad blir vi de första i världen att lyckas med denna bedrift, säger Christer Skog i ett pressmeddelande.

10 vasalopp på 10 dagar – går det?

Vasaloppets spår brukar i vanliga fall bara vara öppet i en vecka, men på grund av coronapandemin har man utökat öppettiderna till tre veckor – vilket alltså gör en sådan här utmaning möjlig.

Christer Skog medger att duon har omkring 50 procents chans att lyckas med bedriften. Och Måns medger att han faktiskt är ganska dålig på skidåkning.

– Längdskidor är krångligt och jag har ännu inte lärt mig valla, säger Möller i samma pressmeddelande.

Måns och Christer påbörjar utmaningen lördagen den 13 februari. Vi önskar dem lycka till!

Måns Möllers tidigare utmaningar:

  • 2015 cyklade de två vännerna i USA, 420 mil kust till kust.
  • 2017 cyklade de världsrekordsträckan genom Europa 618 mil från Uralbergen i Ryssland till Cabo da Roca i Portugal.
  • 2020 deltog Måns Möller i "Den stora hälsoresan" där han genomgick det tuffa tränings- och kostprogrammet 16 weeks of hell – och gick ner 15 kilo.

Källa: Aftonbladet, Viggo Foundation, Efter Fem Foto: TT

Utvald läsning