QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Hanna, 37, bor i ett trädhus: ”Är egentligen höjdrädd”

04 jul, 2023 
Ute i skogen i en gammal, stor och ståtlig ek bor Hanna Jönsson. 37-åringen med gröna fingrar har byggt ett hem längs trädets stam med vardagsrummet flera meter upp i eken.
– Här uppe kommer jag att hänga mycket under sommaren, säger hon till Allers.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

För många är en trädkoja kanske en barndomsdröm, för Hanna Jönsson är det en verklighet. I närheten av Skånes djurpark i Höör bor den 37-åriga skogsträdgårdsdesignern och floristen i en ek. Där driver hon också plantskolan Skogsträdgårdens växter, skriver Allers i ett reportage.

7 otippade resmål du inte vill missa i Sverige i sommarBrand logo
7 otippade resmål du inte vill missa i Sverige i sommar

Sedan 2018 har Hanna huserat i eken. Vardagsrummet har hon flera meter upp i trädet, och sover gör hon i husvagnen som står vid ekens stam. Intill finns ett stort och lummigt växthus med odlingar där Hanna och kollegan My Kjellberg håller i sina kurser. Bland annat odlar de ätbara perenner, och mycket av det Hanna odlar säljer hon till restauranger.

Och det var just Hannas intresse för permakultur och trädgård, samt viljan att försöka leva en ekologiskt hållbar livsstil, som fick henne att slå läger i skogen.

Annons

Bor på åtta kvadratmeter: Em omställning

När Hanna och My köpte marken var den igenvuxen och det fanns varken rinnande vatten, brunn eller elektricitet. Hanna började med att installera sig i sin husvagn byggd 1976 som hon parkerade intill ekens stam.

– Husvagnen är också i samklang med mitt sätt att leva. Jag brinner för återbruk. Det som kan lagas och återanvändas ska lagas. När jag köpte husvagnen hade jag tänkt att ha den uppställd hos en kompis och bo i den där, säger Hanna till Allers.

Husvagnen är åtta kvadratmeter stor. Här finns varken dusch eller toalett, men det finns en vedkamin som håller igång värmen. Det finns ett utedass, och tillsammans med My byggde Hanna om en bod på 17 kvadratmeter där det finns både dusch och ett litet kök.

Hanna Jönsson med sin husvagn i bakgrunden.
Hanna Jönsson framför sin ek. I husvagnen som står parkerad vid stammen har hon sitt sovrum. Vardagsrummet finns flera meter upp i trädet och håller på att byggas i detta nu.
Foto: Stefan Lindblom.

Kostnad på 6000 kronor – om året

Att flytta in i husvagnen och ut i naturen var en omställning, berättar Hanna. Tidigare har hon bott i stora lägenheter, visserligen i kollektiv, men med betydligt större ytor. Hanna har ingen tv, men ibland händer det att hon tittar på något program på datorn, även om det inte händer speciellt ofta, säger hon.

Annons

På somrarna kan arbetsdagarna ute bland odlingarna bli långa. Förutom plantskolan håller Hanna föredrag och workshops i permakultur och ekologiskt hållbar odling.

Driftkostnaderna för boendet är ungefär 6000 kronor om året, vilket innebär att en årsinkomst på 30 000 kronor räcker väl, säger Hanna till Allers.

Hanna och My är till stor del självförsörjande på sina odlingar. Mjölk, mjöl och ägg cyklar de två kilometer in till Höör och handlar eller får levererat till plantskolan.

Hanna Jönsson

Ålder: 37.
Gör: Skogsträdgårdsdesigner, återbruksdesigner och florist.
Bor: I en husvagn och i en ek, cirka två kilometer från Höör, Skåne.
Familj: Särbo Rune, 59, föräldrar, syskon och syskonbarn.

”Är egentligen höjdrädd”

Senaste byggprojektet uppe i eken är takterassen på 50 kvadratmeter som också fungerar som vardagsrum med flera sittplatser. Terrassen blir även ett tak för husvagnen som står under.

– Här uppe kommer jag att hänga mycket under sommaren. Tänk att sitta här uppe och njuta av utsikten när det är 30 grader varmt en julidag och svalkas av skuggan under ekens lövverk, säger hon till Allers.

Smådetaljer kvarstår, som räcke till trappan, en hängmatta och ett vinskydd. Nästa steg är att bygga ytterligare en våning, ännu högre upp.

– Jag drömmer om en liten rund koja med spetsigt tak. Där kommer det förmodligen inte att finnas plats för mer än en säng, men det är just det jag är ute efter. Den vill jag sova i själv och jag kan hyra ut den till folk som vill prova på hur det känns att bo i ett träd, säger Hanna – som också avslöjar med ett skratt att hon själv ”egentligen är höjdrädd”.

Annons