QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

7 saker du aldrig ska göra mot din katt

18 aug, 2022 
missnöjd katt
Vill man göra sin katt så lycklig som det bara går så finns det några saker man ska tänka på att INTE göra. Här listar vi sju av dem.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
VIDEO: 5 saker du aldrig ska göra mot din kattBrand logo
VIDEO: 5 saker du aldrig ska göra mot din katt

Katter är minst sagt speciella djur med ibland lite lustiga beteenden. Som att dras till dem som är minst intresserade av dem, sova cirka 70 procent av sin tid eller att gå och stryka sig mot saker för att markera sitt revir.

Att klappa en katt kan både sänka stressnivåer och ge bättre hjärthälsa. De ger kärlek och håller oss sällskap, så självklart vill vi behandla dem på bästa sätt.

7 saker du aldrig ska göra mot din katt

Då finns det några saker som vi kan tänka på, här har vi samlat några tips från bland annat Psychology Today. Katter är egentligen inte helt olika oss människor i många saker. De vill ha respekt och känna att saker sker på deras villkor.

Annons
katt vilar i låda
En katt kan sova 16–18 timmar på ett dygn, och vill då gärna bli lämnad ifred.

Skvätt inte vatten på din katt för att lära den något

Att spruta vatten på sin katt, eller skrika på hen, för att katten ska lära sig att den gör fel är inte bästa sättet att lära hen något.

Risken är att katten förknippar det obehagliga med dig som person istället för med det dåliga beteendet. Och att hen blir mest rädd istället för att lära sig.

Försök inte skrämma din katt på skoj

I sociala medier kan man se en hel del kattägare försöka skrämma sitt husdjur, på skoj, för att fånga reaktionen på film. Det är inget som katten uppskattar eller tycker är roligt alls.

Annons
sur katt
Precis som oss vill katter leva livet på sina egna villkor.

Tvångsklappa inte din katt

En katt brukar vara ganska tydlig med att visa om den inte är på kelhumör. Om du vill vara snäll mot din katt – klappa den bara på hens villkor. Inte när den sover, äter, gömmer sig eller visar att den blir irriterad.

Ignorera inte kattens behov av att vässa klorna

Vill du inte att katten ska klösa söner inredningen hemma så behöver du tillgodose hens klösbehov på annat sätt. De vill gärna kunna klösa i olika material och på olika sätt.

Annons
katt vässar klorna
En katt vill gärna ha många olika möjligheter att vässa sina klor – vågrätt, lodrätt …

Bli inte arg om katten kissar på fel plats

Om din katt är rumsren men plötsligt börjar gå på toaletten utanför kattlådan så kan det vara tecken på att något inte står rätt till.

Då hjälper det inte att bli arg, istället kan det vara bra att kolla med en veterinär för att reda ut om något är fel eller få råd kring hur man kan gå vidare.

Tråka inte ut din katt

Eller snarare – låt inte din katt bli uttråkad. De behöver utmaningar och lek för att må som bäst. Ge katten lektid varje dag.

Annons
kelig katt
Om katten vill kela – passa på! Det kan dessutom hjälpa dig att stressa ner.

Ignorera inte din keliga katt

Precis som du får kärlek från din katt så vill den känna samma sak från dig. Avvisa inte katten när hen vill kela utan ta dig tid för gos. Prata gärna med din katt också, hen gillar att bli uppmärksammad.

Källa: Psychology Today, Agria Foto: TT

SE OCKSÅ: 5 hälsofördelar för dig som har kattBrand logo
SE OCKSÅ: 5 hälsofördelar för dig som har katt
Annons