QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Så sätter du guldkant på din hunds liv - expertens tips

06 maj, 2022 
glada hundar
Hundpsykologen ger sina bästa tips på hur du med små medel kan göra din hund lyckligare och hur du kan se på hunden att den mår bra.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Hundar gör oss människor lyckliga – men hur gör man sin fyrbenta kompis lycklig i gengäld? I Aftonbladet ger hundpsykologen Linda Atmer från Hunden i centrum sina bästa tips till hundägare.

Som hundägare har man för det mesta lätt att läsa av sin vän, och magkänslan brukar avslöja om något inte står rätt till. Ofta ser man det i hundens blicken.

Så ser man om hunden inte mår bra

Först och främst, var uppmärksam på förändringar hos hunden, om den inte beter sig som sig själv och plötsligt inte vill gå ut, leka eller plötsligt blir arg. Men håll även koll på om hunden blir överexalterad. Om hunden till exempel är överaktiv och tuggar sönder inredning och skäller mycket kan det handla om stress.

Uppmärksammar du dessa signaler upprepade gånger är det något som inte stämmer. Kanske har hunden ont någonstans?

Konstiga vanor hundar anammar från sina ägareBrand logo
Konstiga vanor hundar anammar från sina ägare

Normala humörsvängningar hos en hund

Hundar är ofta pepp och nyfikna på saker och vill följa med sin matte eller husse på äventyr och ärenden. Men – precis som med människor är det lite av ett varningstecken om hunden är glad hela tiden.

Annons

– En hund ska ha ett känsloregister. Den ska kunna visa glädje men också kunna vara sur ibland, säger Linda Atmer.

Hundar har många mänskliga beteenden, och precis som katter kan de vara också vara kränkta och visa sitt missnöje länge om de exempelvis inte får följa med på en resa.

Berika livet för din hund

Utöver att tillgodose din hunds grundläggande behov, som mat, dryck, sovplats, rastning och så vidare, kan du sätta extra guldkant på din hunds liv. Framför allt handlar det om att ge hunden möjlighet att uttrycka sina naturliga beteenden och låta hundens behov styra mer. Här är några av sakerna Linda Atmer tipsar om:

  • Se saken ur hundens perspektiv och låt hunden få göra saker som är viktiga för just den individen. Låt hunden få vara med och bestämma väg på promenaden, få nosa i lugn och ro och undersöka om den hittar något som är spännande. Låt hunden få gräva efter något. Det finns många enkla saker man kan göra när det kommer till det här.

  • Ett annat tips är att anpassa hemmet efter hunden. Många hundar tycker om att ligga högt och om hunden inte får ligga i soffan eller sängen kan du göra din vän lycklig genom att skapa en annan upphöjd, mysig sovplats som bara är hundens, istället för en hundkorg på golvet. Kanske någonstans där den kan kika ut genom fönstret? Prova dig fram och se vad hunden gillar.

  • Lek tillsammans och umgås med din hund. Gör saker du tror att din hund tycker är roligt och spännande.

  • Gör en pyssellåda till hunden. En enkel sak att göra är en berikningslåda, med saker som hunden kan pyssla med. Fyll den med olika leksaker, tuggben osv. Vi människor styr våra hundars liv mycket, så här kan du skapa möjlighet för hunden att ha saker att själva kunna välja bland.

  • Och sist men inte minst, bekräfta din hund. Att se sin hund är otroligt viktigt, påminner Linda Atmer. Hundar kommunicerar ofta med oss – men lyssnar du? När din hund står och tittar på dig; vad tror du den säger? Vill den ha mat eller är det dags för lekstund?

Foto: TT

Annons